ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ackerman: Αφήστε την Κύπρο να ενσωματώσει τις Αρχές της ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου καλεί την ΕΕ να δει το Κυπριακό ως μια ευκαιρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε άρθρο που έγραψε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Josef Ackerman, στην Wall Street Journal, καλεί την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πιθανή επανένωση του νησιού ως μία άνευ προηγουμένου πολιτική ευκαιρία για να εδραιώσει η ΕΕ περισσότερο τις αξίες της, και να επιτύχει την πολυπόθητη ενότητα που χρειάζεται η Ένωση, μετά και από το οδυνηρό Brexit. Επίσης, ο κ. Ackerman καλεί την ΕΕ να παράσχει όλη την οικονομική και πολιτική βοήθεια που θα χρειαστεί η Κύπρος για να ορθοποδήσει, σε περίπτωση που συμφωνηθεί λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου του κ. Ackerman:

«To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε ένα σημαντικό σοκ για το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, έχει επίσης ταρακουνήσει την ΕΕ και έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η πιθανή επανένωση της Κύπρου προσφέρει μια ευκαιρία για την ΕΕ να επιδείξει τα ιδανικά της και την αξία του πολιτικού και θεσμικού της πλαισίου.

Οι φόβοι και οι απογοητεύσεις που ώθησαν ευάλωτες ομάδες στο Η.Β. να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, συμμερίζονται από πολλούς από τους ομολόγους τους στην ΕΕ. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να μεγεθύνεται όταν παρατεθεί σε συνάρτηση με τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και της εγγύτητας της ΕΕ στην αναταραχή της Μέσης Ανατολής.

Ενώ οι απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ διίστανται όσον αφορά την πορεία προς τα εμπρός, υπάρχει, παρ 'όλα αυτά, μια γενική συμφωνία ότι απαιτείται μεγαλύτερη σύγκλιση και ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Το ερώτημα είναι πώς αυτό πρόκειται να επιτευχθεί. Αυτό είναι το σημείο όπου η προσέγγιση της ΕΕ για την Κύπρο μπορεί να αποτελέσει απάντηση.

Η Κύπρος έχει πρόσφατα ολοκληρώσει, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένα τριετές πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση τραπεζικών και δημοσιονομικών προβλημάτων. Οι μέτοχοι στις τράπεζες, οι κάτοχοι αξιόγραφων και οι ανασφάλιστοι καταθέτες για τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εισέπραξαν σκληρό κούρεμα. Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί. Τα capital controls έχουν αρθεί. Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται και πάλι. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών που είχαν σημειώσει αρνητικές επιδόσεις ρεκόρ έχουν αρχίσει να μειώνονται. Τα δημόσια οικονομικά έχουν ενισχυθεί και η ισχυρή ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Προκλήσεις, βέβαια, παραμένουν σε πολλά μέτωπα, όμως πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες έχουν ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για την πολιτική επανένωση του νησιού πάνω στη βάση της δημιουργίας δύο ζωνών και δύο κοινοτήτων μέσα στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού κράτους. Οι ηγέτες έχουν δείξει ότι μια ευρεία συμφωνία είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους, μετά και από 42 χρόνια που είναι διαιρεμένη η χώρα - η μοναδική τέτοια περίπτωση αυτού του είδους στην ΕΕ.

Ωστόσο, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, εξακολουθούν να υπάρχουν το θέμα του περιουσιακού, του εδαφικού και της ασφάλειας που πρέπει ακόμη να διευθετηθούν. Η τελική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η βιωσιμότητα της κάθε υποψήφιας λύσης, συνεπάγεται με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών ανοικοδόμησης και τα αναγκαία σχέδια για αποζημιώσεις. Αλλά μια επιτυχημένη συμφωνία θα προσφέρει την ευκαιρία για μεγάλα δυνητικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες. Για να βοηθήσει, η ΕΕ θα μπορούσε να αρχίσει με την παροχή σταθερής πολιτικής και τεχνικής υποστήριξης στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Μια βιώσιμη και ισορροπημένη λύση θα ενοποιήσει ένα διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ και θα επιφέρει ασφάλεια, όπως επίσης οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τις χώρες της γύρω περιοχής και της ίδιας της ΕΕ. Θα καταργήσει την κύρια αιτία των διαφορών μεταξύ Κύπρου (και  Ελλάδας) και Τουρκίας, και θα βοηθήσει να αρθεί το εμπάργκο της Τουρκίας, για πλοία που είναι νηολογημένα υπό κυπριακή σημαία ή διαχειρίζονται από επιχειρήσεις της ΕΕ που εδράζονται στην Κύπρο, από την πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια.

Ήδη οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις της ΕΕ για την ενιαία αγορά, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και κοινωνικά ζητήματα. Αυτό είναι μία αξιόλογη και απτή αναγνώριση της αξίας και της χρησιμότητας του νομικού και θεσμικού πλαισίου που αναπτύχθηκε από την ΕΕ κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόλις ο κυπριακός λαός υποστηρίξει μια λύση, η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα είναι έτοιμη να παράσχει την κατάλληλη οικονομική βοήθεια. Για αρχή, αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή δανείων με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υψηλότερη αναπτυξιακή βοήθεια. Αλλά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα. Θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένες επιχορηγήσεις από κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και δάνεια με μακρά διάρκεια, χαμηλά επιτόκια και μεγάλες περιόδους χάριτος από ειδικές υπηρεσίες, όπως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η στήριξη της ΕΕ για ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου θα κάνει σαφώς τη διαφορά στην Κύπρο, αλλά και θα αποδείξει ότι το πολιτικό, θεσμικό και νομικό πλαίσιο που η ΕΕ έχει κτίσει με μόχθο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ένωση των λαών της Ευρώπης.»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση