ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διορία έως δύο χρόνια σε Ισπανία - Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Mαδρίτη και Λισσαβώνα πρέπει να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» έως τις 15 Οκτωβρίου

Kathimerini.gr

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να ακυρώσουν την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις και να θέσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου οι χώρες αυτές να μειώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, όπως ανακοίνωσε χθες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Η αναμενόμενη απόφαση υιοθετεί τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο να ακυρωθεί η επιβολή κυρώσεων, παρόλο που και οι δύο χώρες παραβίασαν πέρυσι το όριο της Ε.Ε. για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Το Συμβούλιο καλεί την Ισπανία να μειώσει το ονομαστικό της έλλειμμα σε 4,6% του ΑΕΠ το 2016, σε 3,1% του ΑΕΠ το 2017 και σε 2,2% του ΑΕΠ το 2018, κάτι το οποίο συμβαδίζει με την επιδείνωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2016 και τη βελτίωση κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018. Η προσαρμογή απαιτεί επίσης από την Ισπανία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως μέτρα εξυγίανσης που αντιστοιχούν σε 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018.

Επίσης, το Συμβούλιο καλεί την Πορτογαλία να μειώσει το ονομαστικό έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ το 2016. Για τον σκοπό αυτό, η Πορτογαλία πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως μέτρα εξυγίανσης που αντιστοιχούν στο 0,25% του ΑΕΠ το 2016. Ειδικότερα, η Πορτογαλία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου ελέγχου των δαπανών στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, κάτι που τονίζεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Μαδρίτη και Λισσαβώνα πρέπει να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» έως τις 15 Οκτωβρίου και να υποβάλουν δημοσιονομική έκθεση έως την ημερομηνία αυτή, είπε το Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας την πρόταση της Κομισιόν τον Ιούλιο.

Η Ισπανία ίσως δυσκολευθεί να υιοθετήσει νέα μέτρα έως τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από δύο ατελέσφορες εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο. Μετά το καλοκαίρι, η Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα παγώσει κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ισπανία και την Πορτογαλία την επόμενη χρονιά.

Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μη ανάληψη αποτελεσματικής δράσης από τις δύο χώρες, η Επιτροπή πρέπει επίσης να προτείνει στο Συμβούλιο την αναστολή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται βάσει των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για το 2017. Ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο καλεί την Πορτογαλία να θέσει τέλος στο υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι το 2016 και την Ισπανία να το πράξει το αργότερο μέχρι το έτος 2018.

Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για αναστολή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων από τα ΕΔΕΤ για το 2017 έπειτα από διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος θα λάβει χώρα μετά τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου. Για άρση της αναστολής της χρηματοδότησης από τα ΕΔΕΤ, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να αποδείξουν πλήρη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως διατυπώνεται στις συστάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να ακυρώσουν τα χρηματικά πρόστιμα για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες. Η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης από την Ισπανία και την Πορτογαλία θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση της αναστολής των αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται βάσει των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων». Ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, δήλωσε: «Οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν μια έξυπνη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δίνοντας περισσότερο χρόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3%, το Συμβούλιο καθορίζει νέες αξιόπιστες δημοσιονομικές πορείες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση τόσο των οικονομιών των δύο χωρών όσο και της ζώνης του ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση