ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορφανίδης: Κυβέρνηση ΑΚΕΛ και Δημητριάδης οι υπαίτιοι της καταστροφής

Βροχή ερωτήσεων από βουλευτές στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθημε μετά από τρεις ώρες η συνεδρία της Επιτροπής θεσμών όπου είχε παρευρεθεί για να μιλήσει για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. Μετά από τη δίωρη υποβολή ερωτήσεων από τους βουλευτές, ο Αθανάσιος Ορφανίδης, έστρεψε τα πυρά για την οικονομική κατάρρευση στην "καταστροφική κωλυσιεργία" της διακυβέρνησης Χριστόφια αλλά και στον τεως κεντρικό τραπεζίτη κ. Δημητριάδη σημειώνοντας οτι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ο ίδιος εξέφρασε την προθυμία του να συνεχίσει την κατάθεση και στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής θεσμών και κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει με διαφάνεια στην όλη διαδικασία. "Έγινε ένα μεγάλο έγκλημα αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών πολιτικών αξιωματούχων και λειτουργών του κρατους" ανέφερε ο κ. Ορφανίδης διερωτώμενος ποιός αρνείται τη διαλεύκανση αυτών των ζητημάτων.

O κ. Ορφανίδης ανέφερε πως κάποιοι κρύβουν χρήσιμη πληροφόρηση στα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε οτι αφορά το κούρεμα καταθέσεων τόνισε πως αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Υποηράμμισε δε πως η Κεντρική Τράπεζα απέκρυψε πληροφόρηση που μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Χαρακτήρισε μάλιστα, εγκληματικό το ξεπούλημα των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως το κούρεμα είχε σχεδιαστεί από πριν.

Σύμφωνα με τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη  η ΚΤ  επί Δημητριάδη ενήργησε με ύποπτο και ζημιογόνο τρόπο για τις έρευνες της A& M και Black Rock, τονίζοντας πως η ΚΤ και ΕΚΤ είχαν πληροφόρηση πως η παροχή ELA στην Μαρφίν Λαϊκή ήταν παράνομη

Αντιπαράθεση Δαμιανού-Ορφανίδη

Σε έντονη αντιπαράθεση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού με τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για προπαγάνδα και κακούς χειρισμούς από πλευράς της κυβέρνησης ΑΚΕΛ.

Όπως ανέφερε όταν αντιλήφθηκε η κυβέρνηση ΑΚΕΛ πως το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και έπρεπε να προχωρήσει με το μνημόνιο η ΧΑΡΑΥΓΗ έβαζε πρωτοσέλιδο θέμα για την ΕΟΚΑ Β. Αυτή η αναφορά του προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Άριστου Δαμιανού καλώντας τον Αθανάσιο Ορφανίδη σε τάξη. Λίγος σεβασμός στην ιστορική μνήμη δεν βλάφτει ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανού καλώντας τον να ανακαλέσει την "ατυχέστατη αναφορά" του.

Είναι κατάντημα αυτό για σας κ. Ορφανίδη να σας ενοχλεί δημοσίευμα της ΕΟΚΑ Β, ανέφερε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας "τόσο είναι το μίσος που έχετε αναπτύξει για την Αριστερά που σας ενοχλεί η αναφορά της Χαραυγής στην ΕΟΚΑ Β;"

Ορφανίδης: «Για τρία χρόνια δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω»

Λάβρος κατά των χειρισμών της Κεντρικής Τράπεζας επί Δημητριάδη αλλά και της κυβέρνησης Χριστόφια, ήταν ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. 

Αναφερόμενος οτι επί τρία χρόνια ήθελε να τοποθετηθεί στη Βουλή και η προηγούμενη δεν τον καλούσε, το καλοκαίρι όταν επέστρεφε από τις ΗΠΑ, σημείωσε οτι οι όποιες μαρτυρίες του για την οικονομική κρίση δεν έχουν προστεθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε οτι πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις της ΚΤΚ που οδήγησαν στο φούσκωμα των κεφαλαιουχικών αναγκών. Οι δικές μας εποπτικές αρχές και η κυβέρνηση δυσφύμιζαν το τραπεζικό μας σύστημα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης ξεκαθαρίζοντας οτι αυτό έγινε όταν ο ίδιος αποχώρησε από το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν παρέλειψε να κάνε λόγο για καταστροφική κωλυσιεργία επί κυβέρνησης ΑΚΕΛ σημειώνοντας οτι χειρίστηκε την οικονομική κατατροφή όπως την κρίση του Μαρί.

Δύο ώρες υπέβαλαν ερωτήσεις στον Αθανασίο Ορφανίδη

Δύο ώρες περίπου κράτησαν οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη Αθανάσιο Ορφανίδη, με τα πυρά να στρέφονται κυρίως προς τον ρόλο του ως εποπτικός θεσμός, μπροστά στον υπερδανεισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για την απόφαση ELA. Έντονες ήταν οι επικρίσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για τις ευθύνες του Αθανάσιου Ορφανίδη, στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η συνεδρία έχει σταματήσει για πέντε λεπτά. Αναμένεται τοποθέτηση του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη μέχρι και τις 12 και η συνεδρία αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη Τρίτη.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Αθανάσιος Ορφανίδης δεν κατάφερε να αρθρώσει λέξη ούτε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Η μόνη στιγμή που αντέδρασε ήταν κατά την τοποθέτηση της κας Χαραλαμπίδου η οποία επεσήμανε οτι σύμφωνα με έγγραφο η Λαϊκή κρίθηκε αφερέγγυα αλλά ο ίδιος προχώρησε στον ELA.  

Προηγούμενη Ενημέρωση

Παρών στη συνεδρία της επιτροπής θεσμών και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερο λόγο για την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις, αλλά καθαρά στο οικονομικό κομμάτι και στους χειρισμούς που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως προηγουμένως είχε τοποθετηθεί ο Ζαχαρίας Κουλίας εκ μέρους του ΔΗΚΟ, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες που καταλογίζονται στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, όπως προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής Θεσμών.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Μάριος Μαυρίδης έθεσε το ερώτημα για τον υπερβολικό δανεισμό κατά την εν λόγω περίοδο, υπογραμμίζοντας τον υπερβολικό δανεισμό ως ένα από τα κύρια προβλήματα.

Στη γωνιά ο Ορφανίδης από ΑΚΕΛ

Έντονη είναι η κριτική που δέχεται από το ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα από τον Άριστο Δαμιανού, με πληθώρα ερωτημάτων για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και τον εποπτικό ρόλο που είχε. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ανεπάρκεια εποπτικού ελέγχου, για τη στάση που κράτησε στη Uniastrum, για τον ELA, για την τοποθέτησή του ότι τα κυπριακά ομόλογα δεν είναι αξιόπιστα, με αποτέλεσμα το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων, για το γεγονός ότι επέτρεψε μία «αλόγιστη μεγέθυνση» του τραπεζικού τομέα και όπως ανέφερε δεν επενέβη στην έκδηλα τζογαδόρικη έκθεση ρίσκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου κάλεσε τον Άριστο Δαμιανού να συντομεύει, όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται, αναφέροντας με νόημα προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν λόγο για το πόση ώρα θα λάβει η όλη επιτροπή. Μεταξύ άλλων, ο Άριστος Δαμιανού κάλεσε τον Αθανάσιο Ορφανίδη να τοποθετηθεί αν αφαίρεσε τελικά τον σκληρό δίσκο από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή στην Κεντρική Τράπεζα και αν ισχύει γιατί το έκανε.

Έντονη η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Θεσμών κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτημάτων της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Η κα Χαραλαμπίδου έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον Ανδρέα Βγενόπουλο με αποτέλεσμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος να τοποθετηθεί αναφέροντας πως παρών στην Επιτροπή Θεσμών είναι ο Αθανάσιος Ορφανίδης και όχι ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου αναφέροντας πως καθόλη αυτή τη διάρκεια ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών συνεπώς έχει και ο ίδιος ευθύνη.
Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε έγγραφο που έλεγε οτι η Λαϊκή ήταν αφερέγγυα πριν από την αποδοχή του ELA, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Ορφανίδη και ζητώντας της να καταθέσει ένα τέτοιο έγγραφο σημειώνοντας πως πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς.

Ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ ρώτησε τον Αθανάσιο Ορφανίδη αν μπορεί να κοιμάται τις νύχτες. Τον λόγο πήρε ο Ζαχαρίας Κουλίας, επισημαίνοντας οτι πρώτη φορά στη Βουλή γίνονται τόσες ερωτήσεις σε ένα καλεσμένο χωρίς να έχει την ευχέρια να απαντήσει και κάλεσε την προεδρία της επιτροπής να δώσει τον κατάλληλο χρόνο στον Αθανάσιο Ορφανίδη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση