ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνείς δανειστές: Εκκρεμούν κρίσιμες νομοθεσίες

Η αποστολή καλεί όπως σταματήσουν οι πιέσεις για αύξηση των δαπανών

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τις θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνεται σε δήλωση από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την πρώτη αποστολή της εποπτείας που διεξήχθηκε στην Κύπρο από τις 26 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως, καθώς η δημοσιονομική εξυγίανση έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πλαισίου πολιτικής και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση, «είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε αυτά τα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στην αυξημένη πίεση για δαπάνες. Σημειώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ορμή έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με κρίσιμες νομοθεσίες να εξακολουθούν να εκκρεμούν προς έγκριση».

Ως εκ τούτου, η αποστολή προέτρεψε τις αρχές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το μέτωπο για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Κύπρου ούτως ώστε να προσελκυστούν περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη το 2016 ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, τονίζεται στην ανακοίνωση, γεγονός που υποστήριξε τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Η ανάπτυξη έχει ωθηθεί από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποστηρίχθηκε από την επίδραση της μείωσης των τιμών στο πραγματικό εισόδημα και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 αναμένεται να υπερβεί το 2,5%, και να παραμείνει ισχυρή το 2017, σημειώνεται επίσης.

Οι ταχείες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων και το πιο υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξηγεί η Επιτροπή και η ΕΚΤ. Εντούτοις, παρόλο που κατά τους ιδίους το γεγονός ότι προχωρούν οι εκποιήσεις είναι θετικό, η εφαρμογή τους θα πρέπει να ενταθεί, καθώς είναι σημαντικό εργαλείο μείωσης των ΜΕΔ.

 «Ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά». Κατά την άποψη της αποστολής, είναι ζωτικής σημασίας να ανανεωθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή θα είναι την Άνοιξη του 2017.

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση