ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεθνείς δανειστές: Εκκρεμούν κρίσιμες νομοθεσίες

Η αποστολή καλεί όπως σταματήσουν οι πιέσεις για αύξηση των δαπανών

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τις θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνεται σε δήλωση από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την πρώτη αποστολή της εποπτείας που διεξήχθηκε στην Κύπρο από τις 26 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως, καθώς η δημοσιονομική εξυγίανση έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πλαισίου πολιτικής και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση, «είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε αυτά τα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στην αυξημένη πίεση για δαπάνες. Σημειώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ορμή έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με κρίσιμες νομοθεσίες να εξακολουθούν να εκκρεμούν προς έγκριση».

Ως εκ τούτου, η αποστολή προέτρεψε τις αρχές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το μέτωπο για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Κύπρου ούτως ώστε να προσελκυστούν περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη το 2016 ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, τονίζεται στην ανακοίνωση, γεγονός που υποστήριξε τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Η ανάπτυξη έχει ωθηθεί από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποστηρίχθηκε από την επίδραση της μείωσης των τιμών στο πραγματικό εισόδημα και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 αναμένεται να υπερβεί το 2,5%, και να παραμείνει ισχυρή το 2017, σημειώνεται επίσης.

Οι ταχείες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων και το πιο υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξηγεί η Επιτροπή και η ΕΚΤ. Εντούτοις, παρόλο που κατά τους ιδίους το γεγονός ότι προχωρούν οι εκποιήσεις είναι θετικό, η εφαρμογή τους θα πρέπει να ενταθεί, καθώς είναι σημαντικό εργαλείο μείωσης των ΜΕΔ.

 «Ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά». Κατά την άποψη της αποστολής, είναι ζωτικής σημασίας να ανανεωθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή θα είναι την Άνοιξη του 2017.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση