ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίνουν «γκάζι» στις δημοπρασίες αυτοκινήτων

Κατά μέσο όρο πωλείται το 80% των αυτοκινήτων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αν και εκ του αποτελέσματος οι δημοπρασίες ακινήτων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα για τις τράπεζες, οι δημοπρασίες αυτοκινήτων παρουσιάζουν ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, εκτός Αυγούστου και Ιανουαρίου, διοργανώνονται δημοπρασίες αυτοκινήτων και άλλων κινητών αντικειμένων στη Μοσφιλωτή της Λάρνακας. Η εταιρεία που αναλαμβάνει τις δημοπρασίες είναι η Auction Yard και όπως πληροφορούμαστε συνεργάζεται με όλες τις τράπεζες.

Η «Κ» παραβρέθηκε στη χθεσινή δημοπρασία που έγινε στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας για κινητά αντικείμενα που ανήκαν στην Τράπεζας Κύπρου, με την προσέλευση του κόσμου να είναι αθρόα. Εκτιμούσαμε ότι με νωπά ακόμα τα σημάδια που άφησε η κρίση, η ζήτηση για αυτοκίνητα θα ήταν μικρή ή έστω μειωμένη, ενώ ο κόσμος που θα ήταν από περιέργεια για να παρακολουθήσει απλά τη διαδικασία. Αντιθέτως, ο χώρος που φιλοξενεί τους επίδοξους αγοραστές ήταν γεμάτος και αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία του πλειστηριασμού επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για διαφόρων τύπων οχήματα. Εκτιμάται ότι προσήλθαν περίπου 250 άτομα για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Πλέον υπάρχει πληθώρα λόγων για τους οποίους μπορεί να καταλήξει ένα όχημα να δημοπρατείται από την Τράπεζα Κύπρου και τις υπόλοιπες τράπεζες. Οι βασικότεροι όμως είναι τρεις. Τα οχήματα καταλήγουν να δημοπρατηθούν: ως προϊόντα αναδιάρθρωσης κάποιου δανείου, μέσω δικαστικών αποφάσεων που κέρδισε η τράπεζα για πελάτες που δεν πληρώνουν το δάνειο του συγκεκριμένου οχήματος και τελευταίος αλλά όχι έσχατος λόγος, από οικιοθελείς παραδόσεις για ελάφρυνση χρέους. Παλαιότερα, οι δημοπρασίες αυτοκινήτων γίνονταν κυρίως για προϊόντα ενοικιαγοράς.

Η απήχηση του κόσμου αποτιμάται και σε πράξεις που επιτυγχάνονται στις δημοπρασίες. Κατά μέσο όρο, πωλείται ένα 80% του συνόλου των αυτοκινήτων που παρέχονται προς δημοπρασία, ενώ τα υπόλοιπα για τα οποία δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται σε επόμενες διαδικασίες πλειστηριασμών μέχρι να γίνει πράξη και γι΄ αυτά. Οχήματα που δεν θα γίνει κατορθωτό να πωληθούν αν και επιχειρήθηκε αρκετές φορές, οδηγούνται σε νεκροταφείο αυτοκινήτων. Οι δημοπρασίες των οχημάτων χρονολογούνται 20 και πλέον χρόνια μιας και παλαιότερα γίνονταν σε αποθήκες τραπεζών ή σε γκαράζ αυτοκινήτων. Η διαδικασία όπως την καταγράψαμε χθες, λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο ιδιόκτητο χώρο της εταιρείας Auction Yard εδώ και 13 χρόνια, δηλαδή από το 2003.

Η ώρα της δημοπρασίας

Οι δημοπρασίες στο χώρο συντονίζονται από ένα δημοπράτη που κάθεται σε περίοπτη θέση και η διαδικασία έχει ως εξής: Ο δημοπράτης ανακοινώνει την πινακίδα του οχήματος, τη μάρκα και το μοντέλο του, το οποίο έχει προκαθορισμένο νούμερο στη λίστα των οχημάτων που θα δημοπρατηθούν. Τα οχήματα οδηγούνται και σταθμεύονται πάνω σε πλατφόρμα για να είναι ορατά από όλους και ο δημοπράτης – συντονιστής αρχίζει την πλειοδοσία με την αρχική τιμή που αναγράφεται για κάθε όχημα. Παρατηρώντας μερικές από τις πράξεις, οι τιμές των οχημάτων ανέβαιναν κατά 50 με 100 ευρώ τη φορά για οχήματα τα οποία δεν ήταν μεγάλης αξίας, ενώ για οχήματα μεγαλύτερης, οι προσφορές αυξάνονταν κατά 100 – 200 ευρώ. Μιλώντας πάντως με παρευρισκομένους, είπαν πως το bidding price μπορεί να ανέβει μέχρι και κατά 10 ή 20 ευρώ ανά περίπτωση.

Χαρακτηριστικά πωλήθηκε όχημα με τιμή εκκίνησης τα 800 ευρώ φτάνοντας αισίως και με προσπάθεια από τον δημοπράτη να πωληθεί στα 950 ευρώ, ενώ υπήρξε και περίπτωση οχήματος που είχε τιμή εκκίνησης 12.000 ευρώ και έφτασε να πωληθεί εντέλει στα 14.800 ευρώ.

Ο χθεσινός δημόσιος πλειστηριασμός πάντως, ήταν μικρότερος από πλευράς οχημάτων που δημοπρατήθηκαν, με την έννοια ότι πωλούνταν μόνο 64 οχήματα από τα 80 – 85 σε σύγκριση με άλλες δημοπρασίες. Να σημειωθεί πως αντικείμενα προς πώληση δεν ήταν μόνο αυτοκίνητα. Η δημοπρασία περιλαμβάνει οποιοδήποτε κινητό εξοπλισμό έχει μπει ως εξασφάλιση, που στην προκειμένη περίπτωση περιλάμβανε εξοπλισμό καντίνας με ψυγείο, πλυντήριο, πάγκους και άλλα.

Επί της ουσίας

Όπως προείπαμε, οι δημοπρασίες ξεκινούν κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα. Ο δημόσιος πλειστηριασμός ξεκινά στις 15:00, αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα την προηγούμενη μέρα από τις 10:00 μέχρι και 17:00 και την Τρίτη από τις 10:00 μέχρι να ξεκινήσει η δημοπρασία, να επιθεωρήσουν τα οχήματα. Τα οχήματα / αντικείμενα πωλούνται στην κατάσταση που ευρίσκονται την ημέρα του πλειστηριασμού και ο αγοραστής επιβαρύνεται με τις καθυστερημένες άδειες κυκλοφορίας ή έξοδα επανεγγραφής των οχημάτων. Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής των οχημάτων, με την κατακύρωση θα πρέπει να πληρώνεται το 30% της αξίας προκαταβολικά σε μετρητά, με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ. Εντούτοις, σε περίπτωση ακύρωσης της πράξης από τον αγοραστή, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. Σημειώνεται επίσης ότι τα οχήματα παραδίδονται κατόπιν πλήρους εξόφλησης και αφού παρουσιαστεί έγκυρο πιστοποιητικό ασφαλιστικής κάλυψης (cover note).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση