ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την Βουλή θα περνά η μεταφορά κονδυλίων από Υπουργείο σε Υπουργείο

Με 32 υπέρ και 17 κατά, εγκρίθηκαν οι κανονισμοί

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς που ρυθμίζουν τον περί δημοσιονομικής ευθύνης και δημοσιονομικού πλαισίου νόμο, αφού προηγουμένως ενέκρινε τροπολογία της ΕΔΕΚ η οποία διαλαμβάνει πως ο Υπουργός για να μπορεί να εξουσιοδοτεί μεταφορά πιστώσεων μεταξύ Υπουργείων, πρέπει εξασφαλίζει τη γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Εναντίον της έγκρισης των κανονισμών ψήφισαν οι 17 Βουλευτές, οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ. Υπέρ ψήφισαν οι 32 παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Η τροπολογία της ΕΔΕΚ υπερψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ, 2 αποχές από τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ και 1 εναντίον από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη.

Με τους κανονισμούς, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της επιτροπής οικονομικών, προωθείται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στον καθορισμό διαδικασιών και προϋποθέσεων για μεταφορά πιστώσεων και έγκριση δεσμεύσεων, στον καθορισμό των ελεγχόντων λειτουργών και στη διαδικασία μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων τους, στο περιεχόμενο του στρατηγικού πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής και στην ετοιμασία και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου από τα Υπουργεία, τις ανεξάρτητες υπηρεσίες και τα γραφεία και την υλοποίηση και αξιολόγησή του.

Προηγουμένως η Ολομέλεια απέρριψε προφορική τροπολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που διαλάμβανε ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών αντί της έγκρισης. Η τροπολογία του κ Νοεφύτου απορρίφθηκε με 14 ψήφους υπέρ, και 34 εναντίον.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή αποδέχεται τη μεταφορά χρημάτων από ένα τμήμα σε άλλο τμήμα του ιδίου Υπουργείου ωστόσο κρίνει ότι πρέπει να τυγχάνει κοινοβουλευτικού ελέγχου η μεταφορά κονδυλίων από το ένα Υπουργείο στο άλλο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε πως το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει την τροπολογία της ΕΔΕΚ επειδή θα πρέπει η Βουλή να σταματήσει να αφαιρεί από την ισχύ και την εξουσία της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως η τροπολογία ΕΔΕΚ, μειώνει την ευελιξία της Κυβέρνησης, που κατέθεσε τους κανονισμούς για λόγους καλύτερης λειτουργίας του κράτους.
Είμαστε μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, από τη μια τα ψηφίζουμε και από την άλλη δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ανήκουμε στη Συνθήκη της Ευρωζώνης και καλούμαστε να εφαρμόσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο και η ουσία της Συνθήκης είναι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε πως είναι δυνατόν η τροπολογία της ΕΔΕΚ με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα να είναι αντισυνταγματική, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι η έγκριση από τη Βουή αντιστοιχεί με βέτο.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως η ενημέρωση κατόπιν εορτής δεν έχει ουσία.

Απαντώντας στο θέμα της συνταγματικότητας ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως κάποια ζητήματα πρέπει να τεθούν στη σωστή βάση.

Παρατήρησε πως με βάση το Σύνταγμα η έγκριση του Προϋπολογισμού είναι εξουσία της Βουλής και αυτή γίνεται κατά τμήματα, κεφάλαια και Υπουργείο και ως εκ τούτου η μεταφορά από Υπουργείο σε Υπουργείο έπρεπε να γίνεται μετά από έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής που ψηφίζει κατά τον προαναφερόμενο τρόπο ωστόσο για για πρακτικούς λόγους εκχωρείται η εξουσία στην Επιτροπή Οικονομικών.

Η Ολομέλεια της Βουλής με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε τον τελικό απολογισμό του 2015, που διενεργείται από τον Γενικό Λογιστή και εξετάζεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση