ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ώρα των ωραρίων για το λιανικό

Αναμένεται η κυβέρνηση να υποβάλει εντός Οκτωβρίου πρόταση στη Βουλή για ρύθμιση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς στην ατζέντα της δεν βρίσκονται επί του παρόντος μόνο οι μεθοδολογίες για μείωση της ανεργίας και οι συζητήσεις για την αποπαγοποίηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το φλέγον ζήτημα που λέγεται ωράρια καταστημάτων. Δύο άτυπες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ζέτας Αιμιλιανίδου και του Προέδρου της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή για το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου αλλά ακόμα υπάρχει μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο εξουσίες, εκτελεστική και νομοθετική. Συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι γνωστό εάν θα προηγηθούν πριν από την κατάθεση πρότασης από την Υπουργό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σενάρια θέλουν την κατάθεση πρότασης από πλευράς της κυβέρνησης χωρίς να γίνει προηγουμένως διάλογος. Στον τρέχοντα μήνα πάντως η υπουργός προτίθεται να κλείσει και αυτό το ανοιχτό κεφάλαιο που χρονολογείται από το 2013, ενώ η Βουλή εάν δεν λυθεί το ζήτημα, ήδη επεξεργάζεται ένα Plan B.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Φακοντής, ανέφερε πως οι μεταξύ τους συναντήσεις βασίστηκαν σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, ότι η παρούσα κατάσταση με τα ωράρια δεν μπορεί να παραμείνει. Δεύτερον, πως η διαφορά που υπάρχει δεν μπορεί να λυθεί μέσω δικαστηρίων, αλλά μέσα από τις εξουσίες, την εκτελεστική και νομοθετική, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Τρίτον, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ούτως ώστε πριν από το τέλος Οκτωβρίου να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς της Κυβέρνησης με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή υπό μορφή νομοθετικού πλαισίου το οποίο να ρυθμίζει τα ωράρια στο λιανικό εμπόριο.

«Εμείς ως Βουλή θα καλέσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να τους ακούσουμε πριν υπάρξει ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου. Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα προόδου για να μπορέσουν να συναντηθούν οι δύο πλευρές. Ήδη η Βουλή έκανε σημαντικά βήματα, αναμένουμε και από την κυβέρνηση να κάνει τα ανάλογα», τόνισε. Από την άλλη, ο κ. Φακοντής πρόσθεσε πως στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε λύση, η Βουλή ήδη επεξεργάζεται ένα Plan B΄, για το οποίο όμως δεν θέλησε να ανακοινώσει οτιδήποτε. Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι θέλουν να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο εξουσιών, θεωρώντας την ως την πιο σωστή λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με ρύθμιση μόνιμη στα ωράρια.

Δίχως διάλογο

«Ακούγονται κάτι ψίθυροι ότι κάτι ετοιμάζει η Υπουργός για τη ρύθμιση του ωραρίου», ανέφερε στην «Κ» ο Γ.Γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκυπρίων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανος Κουρσάρης. «Δεν έχουμε υπόψη μας τι θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα φέρει, εμείς πάντως δεν κληθήκαμε σε κανένα διάλογο», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της ΠΟΒΕΚ για τα ωράρια, ανέφερε πως «η θέση μας παραμένει σταθερή στο ότι πρέπει να υπάρχει νόμος που να καλύπτει όλη την Κύπρο. Στο νόμο πρέπει οι αργίες να είναι καθολικές για όλους (10 – 12 αργίες) χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες κάποιων περιοχών όπως παραδείγματος χάριν Πρωταράς, Αγία Νάπα κτλ. Τέλος, την Κυριακή τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά, εκτός αυτά που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές».

Αναμένει και η ΟΕΒ

«Υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα με το θέμα του ωραρίου, δεν γνωρίζουμε πότε ανοίγουμε, πότε κλείνουμε. Χρειαζόμαστε σωστό προγραμματισμό σαν επιχειρήσεις», δήλωσε σχετικά στην «Κ» η αναπληρώτρια Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου. Ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ωραρίου, αν και είπε πως «η όποια ρύθμιση θα επηρεάσει και καταναλωτές και καταστήματα. Δεν γνωρίζουμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Υπουργός, πάντως είναι σίγουρο ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα και είμαστε μαζί της».

Πρόσθετα, δήλωσε ότι, «παράλληλα με την ΑΤΑ, η Υπουργός θέλει να κλείσει και το θέμα των ωραρίων, απλώς είναι προσεκτική με το συγχρονισμό των δύο θεμάτων. Δεν θέλει να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα είτε για το ένα, είτε για το άλλο θέμα».

Ανοιχτά τις Κυριακές

Πρόσκληση αναμένει λίαν συντόμως για διάλογο επί της ρύθμισης της λειτουργίας ωραρίων των καταστημάτων ένα εκ των εμπλεκομένων μερών, ο Παγκύπριος Σύνδέσμος Λιανικού Εμπορίου Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μάριος Αντωνίου ανέφερε στην «Κ» πως έχουν πληροφόρηση ότι η υπουργός θα τους καλέσει σύντομα για διάλογο, αλλά δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως είπε, η Υπουργός είχε επικοινωνία με το Σύνδεσμο, αναφέροντας ότι θα υπάρξει συνάντηση εντός Οκτωβρίου, επαναρχίζοντας τις διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί λύση στο όλο θέμα μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Η θέση του Συνδέσμου, είναι ότι πρέπει να βρεθεί ρύθμιση, που θα προνοεί να είναι ανοιχτά τα καταστήματα καθ΄ όλες τις Κυριακές του έτους. Επίσης, δήλωσε ότι αφού θα τεθεί στο τραπέζι το πλαίσιο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές, πρέπει να δοθεί έμφαση και σ’ όλα τα συναφή θέματα, για να μπει μια γενική τάξη στο λιανεμπόριο.

«Η Κυριακή έχει αποδειχτεί ότι εξυπηρετεί τον καταναλωτή, έχει προσληφθεί αρκετός κόσμος για τις Κυριακές και μόνο, και έχει εμπεδωθεί η Κυριακή ως μέρα ανοιχτών καταστημάτων στο μυαλό του καταναλωτή, διότι παραμένουν ανοιχτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Έχει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία. Η λύση πρέπει να είναι σωστή και δίκαιη, έχοντας ως γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του καταναλωτή και των εργαζομένων», τόνισε.

Πολλοί οι προσληφθέντες για τις Κυριακές

Έχουν προσληφθεί αρκετοί εργαζόμενοι λόγω των ωραρίων της Κυριακής, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εργασίας που εξέταζε το θέμα των ωραρίων, το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν προσληφθεί για να καλύψουν την κυριακάτικη εργασία είναι τετραψήφιος», συμπλήρωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση