ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Fitch: Αναβάθμιση σε ΒB- με θετικό ορίζοντα

Χαλάρωση, τράπεζες, κυπριακό, εκλογές προκαλούν ανησυχία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κατά μία βαθμίδα σε BB- αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου ο οίκος Fitch και μάλιστα με θετικό ορίζοντα.
Κατά τον οίκο, η οικονομική ανάκαμψη συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, στην αναπροσαρμογή της ποιότητας των τραπεζικών στοιχείων και στα δημόσια οικονομικά. Ο οίκος εκτιμά ανάπτυξη 2.9% για το 2016. Για την επόμενη διετία, προβλέπει ανάπτυξη 2.5% που θα στηριχθεί από άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι κίνδυνοι, προέρχονται κυρίως από τη διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών και το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον.

Για τις τράπεζες πάντως, σημειώνει πως σταδιακά ανακάμπτουν κι αυτό αποδεικνύεται από την επιστροφή των καταθέσεων και τη σταθερή κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικά αναφέρει πως το μέγεθος του τομέα μειώθηκε σε 3Χ το ΑΕΠ από 5Χ το ΑΕΠ το 2016. Αναφορά γίνεται και στη σημαντική μείωση του ELA από την Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναλύεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα αφού με εξαίρεση τις εργασίες στο εξωτερικό ανέρχονται στο 57% . σημειώνεται πάντως πως τα προβληματικά δάνεια χωρίς κάλυψη μειώθηκαν σε 15.4 δισ. ευρώ από 16.8 δισ. ευρώ στο τελος του 2015.

Για τον τομέα των ακινήτων, σχολιάζει πως αν και ακόμα παραμένει χωρίς ιδιαίτερη ρευστότητα οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 30% χαμηλότερα από την κορύφωση τους το 2008.

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, σχολιάζεται πως υπάρχει εμπιστοσύνη πως οι Αρχές θα παραμείνουν δεσμευμένες στη μείωση του δημόσιου χρέους και στην τήρηση των στόχων. Επισημαίνεται πάντως, πως παρόλο που ο προϋπολογισμός είναι κοντά σε σημείο ισορροπίας, εντούτοις φοροελαφρυντικά μέτρα θα αυξήσουν το έλλειμμα σε 0.6% του ΑΕΠ το 2017 από 0.3% του ΑΕΠ φέτος. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό πιστεύεται πως θα μειωθεί κάτω του 100% το 2018. 

Δίκοπο μαχαίρι το κυπριακό

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού ο οίκος σημειώνει πως από τη μία πλευρά, τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη μακροχρόνια αλλά βραχυπρόθεσμα θα είχε μεγάλο κόστος και θα δημιουργούσε αβεβαιότητα. Σχολιάζεται μάλιστα, πως η επικέντρωση στο κυπριακό θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή μακριά από τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η πρόοδος μέχρι σήμερα ήταν και αρνητική και θετική. Οι επερχόμενες εκλογές, σημειώνεται, θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε πολιτικά ευαίσθητους όπως το δημόσιο και η ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, και κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ο οίκος δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις. Μάλιστα το βλέπει ως μία ευκαιρία για στροφή και σε άλλες αγορές και επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Σημειώνει δε, πως οι αρχικές κρατήσεις για το 2017 είναι θετικές.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση