ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτσι θα δουλέψουν τα υφυπουργεία τουρισμού-ναυτιλίας

Θα λογοδοτούν στον Πρόεδρο οι υφυπουργοί, θα υποβάλουν προτάσεις αλλά όχι νομοσχέδια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Υφυπουργοί παρά τω Προέδρω σε θέματα Τουρισμού και Ναυτιλίας, αντίστοιχα, θα διορίζονται από τον εκάστοτε ΠτΔ, και θα έχουν αποκλειστική πολιτική ευθύνη για χαρτοφυλάκιο τους, όπως αναφέρεται στα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή. Σημειώνεται πως θα λογοδοτούν απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όπως ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω) και όχι σε άλλο Υπουργό, για λόγους αποτελεσματικότητας και αποφυγής στρεβλώσεων/ αλληλοεπικαλύψεων κλπ.

Τα Υφυπουργεία θα λειτουργούν με διοικητική αυτονομία, όπως τα Υπουργεία. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευέλικτα από πλευράς παραγωγής πολιτικής μπορούν να προωθούνται με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο οι δράσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους, σημειώνεται.

Οι Υφυπουργοί θα παρακάθονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα μπορούν να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις πολιτικής. Δεν θα μπορούν να ψηφίζουν ούτε να υποβάλλουν προς νομοσχέδια προς έγκριση λόγω συνταγματικών κωλυμάτων. Τα προς έγκριση νομοσχέδια θα υποβάλλονται μέσω άλλων Υπουργών ανάλογα με το θέμα.
Το σκεπτικό στη βάση του οποίου γίνεται εισήγηση για τη δημιουργία του
Υφυπουργείου Ναυτιλίας, παρουσιάζεται πιο κάτω:

i. τομέας της ναυτιλίας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως Κύπρος σε συνδυασμό με τις νέες ευκαιρείς που προκύπτουν διεθνώς, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.
ii. Για αντιμετώπιση των προκλήσεων, κρίθηκε, αναγκαία η ταχύτερη προσαρμογή της Κυπριακής ναυτιλιακής δημόσιας διοίκησης και η σύσταση μιας στρατηγικής και εποπτικής αρχής που θα έχει εξουσίες χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, με συντονιστικές και οριζόντιες αρμοδιότητες, καθώς και την επιβολή της ναυτιλιακής νομοθεσίας.

Οι κύριες αρμοδιότητες του περί Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με βάση τις πρόνοιες του περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Υπουργείου Ναυτιλίας Νόμου είναι:

• Χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ναυτιλίας και επιτελικός σχεδιασμός της ανάπτυξης του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου
• Συντονισμός και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής ναυτιλίας με τη χρήση απαραίτητων οριζόντιων πολιτικών
• Στήριξη των επενδύσεων στη ναυτιλία συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων
• Στοχευμένη προβολή και προώθηση κυπριακής ναυτιλίας στο εξωτερικό

Ανεπαρκές πλαίσιο στον τουρισμό

Το σκεπτικό στη βάση του οποίου γίνεται εισήγηση για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, παρουσιάζεται πιο κάτω:
i) Στον τομέα του τουρισμού, παρατηρείται ανεπαρκές πλαίσιο διακυβέρνησης, κάτι που διαπιστώνουν και τα ευρήματα μελετών που διενεργήθηκαν από την ΕΕ, το IMF αλλά και τους Ισπανούς εμπειρογνώμονες THR που διεξάγουν την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού. Σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο διακυβέρνησης, ειδικά σε μια τουριστική χώρα, σαφώς δεν μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα Υπουργείο θέματα που αφορούν την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Η Ενέργεια, όπως και ο Τουρισμός είναι πολύ σημαντικά θέματα, ανόμοια και δεν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από μια πολιτική στέγη / εποπτεία. Η δε εκτελεστική εξουσία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη χάραξης πολιτικής για τον Τουρισμό.
ii) Η ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητες τη χάραξη και προώθηση της τουριστικής πολιτικής αποτελεί αναχρονισμό, καθώς ο ΚΟΤ ως ημικρατικός οργανισμός δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητες διαμόρφωσης και προώθησης οριζόντιων πολιτικών, που σε ένα σύγχρονο κράτος, απαιτείται για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Κατ΄ επέκταση, η κατάργηση του Διοικητικού Συμβουλίου και η αναδιοργάνωση του ΚΟΤ αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού.
iii) Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις τουριστικές χώρες, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ισπανία, υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης και σχετική δομή με αποκλειστικό
ή κύριο αντικείμενο τον Τουρισμό.

Οι κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού, με βάση τις πρόνοιες «ο περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Τουρισμού και Υφυπουργείου Τουρισμού» είναι:

• Χάραξη της τουριστικής πολιτικής και τον επιτελικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης και της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών.
• Συντονισμός και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης της, και η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
• Στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό συμπεριλαμβανομένης και της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων, προώθησης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και συντονισμένης επικοινωνιακής προβολής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό.
• Εποπτεία του τουριστικού τομέα, τη συνεργασία με τις άλλες εποπτικές αρχές συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας Κύπρου, την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας και την ευαισθητοποίηση του κοινού για σεβασμό του τουριστικού προϊόντος
Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για τη στελέχωση του Υφυπουργείου, καθώς θα γίνει μετεξέλιξη και αναδιοργάνωση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και του ΚΟΤ αντίστοιχα, με βάση τόσο τις νέες αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν αλλά και στη βάση σύγχρονων πρακτικών.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση