ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H κυπριακή οικονομία στο επίκεντρο του Εurogroup

Στο τραπέζι τα αποτελέσματα της αποστολής ελέγχου κλιμακίου της Τρόικας

ΚΥΠΕ

Τα αποτελέσματα την αποστολής ελέγχου της Τρόικας στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τα ως τώρα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, θα βρεθούν στον τραπέζι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα είπε στον Τύπο πριν από λίγο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ειδικά για την Κύπρο επεσήμανε ότι “μετα τη ολοκλήρωση της προγραμματικής παρακολούθησης, μετά το τέλος του προγράμματος έχουμε την τακτική παρακολούθηση για όσο καιρό υπάρχει μεγάλο χρέος”.

Διευκρίνισε ότι “είναι κάτι διαφορετικό από την κανονική διαδικασία παρακολούθησης για τις εκτός προγράμματος χώρες” και πως “για την Κύπρο αυτή είναι ήταν η 1η φορά”, ενώ "σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση".

Προς το παρόν εξήγησε πως οι πληροφορίες που έχει από τους ελεγκτές μιλάνε για “δυνατή ανάπτυξη”, για μια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα “πολύ καλύτερη από πριν”, αν και παραμένουν "κάποιες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια”. Επιπλέον έκανε λόγο για την “δύσκολη κοινοβουλευτική κατάσταση” που δυσκολεύει περαιτέρω πρωτοβουλίες της κυβέρνησης”.

Σημείωσε δε ότι η Κύπρος “είναι ένα θέμα γεωπολιτικής σημασίας” και τόνισε ότι “είναι η πιθανή επανένωση της νήσου” και ως εκ τούτου το θέμα της κυπριακής οικονομίας θα απασχολεί και στο μέλλον το eurogroup.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού ο αξιωματούχος δήλωσε: "δεν έχω καλή γνώση του τι συζητείται από τις δύο πλευρές". Συμπλήρωσε όμως ότι "είναι ξεκάθαρο ότι ένας αριθμός θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος υφίστανται, όπως οι αποζημιώσεις για περιουσίες, ένας κοινός ή ένας μή κοινός προϋπολογισμός, η τραπεζική εποπτεία, όλα είναι θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, όμως η προτεραιότητα είναι να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία".

Σε σχέση με τη Ελλάδα, αξιωματούχος δήλωσε ότι “δεν έχουμε πολλά νέα” και πως “όσοι από εσάς έχουν ακολουθούν το θέμα ξέρουν πως είχαμε ολοκληρώσει την 1η αξιολόγηση και έγινε η εκταμίευση και οι τεχνοκράτες των θεσμών πήγαν στην Αθήνα για την αποστολή και επέστρεψαν τη προηγούμενη εβδομάδα. Θα επιστρέψουμε και πάλι στη Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και συνεπώς αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι απλά μια επικαιροποίηση για το που βρισκόμαστε στη 2η αξιολόγηση, ενώ δεν θα έχουμε πολλά πέρα από αυτό. Θα γίνουν ερωτήσεις από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών για το τι θεωρούν αυτοί δύσκολο στο πρόγραμμα και ο Έλληνας Υπουργός θα μας μιλήσει για τη κατάσταση”.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης από την ομάδα της Κομισιόν, ειδικά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, “κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει στο Euro Working Group και η κατάσταση πηγαίνει σε γενικές γραμμές πολύ καλά”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση