ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάγγραινα τα μειωμένα έσοδα στον Συνεργατισμό

Οι πολλές αναδιαρθρώσεις σε συνδυασμό με τη δυστοκία παραχώρησης νέων δανείων

Η τετράωρη συζήτηση τη Δευτέρα κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Συνεργατισμού προφανώς δεν έγινε μόνο για να καταγραφεί και να χαιρετισθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε, ούτε μόνο για να καταγραφούν ιδέες και προβληματισμοί.

Στο τραπέζι τέθηκαν σοβαρά θέματα που απασχολούν τον οργανισμό με πρώτο και καλύτερο τη μείωση των εσόδων, η οποία προέρχεται και από τις αναδιαρθρώσεις και από τη δυστοκία παραχώρησης νέων δανείων.
Ο Συνεργατισμός, έχοντας συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι πλείστες λύσεις αναδιάρθρωσης που επιτυγχάνει περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου και κατ’ επέκταση και μείωση των επιτοκιακών του εσόδων. Για ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό που δεν έχει άλλες πηγές εισοδήματος, κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Στο εξάμηνο, ο Συνεργατισμός είχε έσοδα 238,7 εκατ. ευρώ από τόκους και μόλις 16,5 εκατ. ευρώ από δικαιώματα και προμήθειες.

Την ίδια ώρα, και πάλι λόγω του διαχρονικού τρόπου λειτουργίας του οργανισμού περιορισμένες είναι και οι επιλογές για παραχώρηση νέων δανείων. Με μόλις 15-20 εκατ. ευρώ νέων δανείων κάθε μήνα, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί η απώλεια τόκων αφού άλλωστε, η ροή προβληματικών δανείων μπορεί να περιορίστηκε αλλά δεν σταμάτησε.

Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης κόστος προς έσοδα παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση το τελευταίο διάστημα. Από 43,3% που ήταν στο τέλος του 2015, αυξήθηκε σε 46,8% στο τέλος Ιουνίου ενώ είναι πιθανόν στα αποτελέσματα εννιαμήνου να είναι ακόμα πιο ψηλά πλησιάζοντας ακόμα πιο πολύ τον μεσοπρόθεσμο στόχο που τέθηκε για διατήρηση του δείκτη κάτω από 50%. «Η αύξηση του δείκτη αντικατοπτρίζει τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης στα έσοδα τόκων λόγω της αύξησης της πρόβλεψης για απομείωση δανείων το 2015», αναφερόταν χαρακτηριστικά. Βέβαια, δεν είναι ζήτημα απλώς ενός δείκτη αλλά της γενικότερης εικόνας που θα παρουσιαστεί στους επενδυτές, οι οποίοι θα επιδείξουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού. Μία τράπεζα με συνεχώς μειωμένα έσοδα, σίγουρα θα εκτιμηθεί σε χαμηλότερη αξία.

Όπως πληροφορείται η Οικονομική «Κ», στο τραπέζι τέθηκε από πλευράς ορισμένων μελών της Επιτροπείας και το ενδεχόμενο μείωσης των καταθετικών επιτοκίων ώστε το επιτοκιακό περιθώριο να αυξηθεί, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε από τον μεγαλομέτοχο, το κράτος, το οποίο δεν θέλει να υπάρξει κίνδυνος μεγάλης εκροής καταθέσεων. Η καθαρή απόδοση τόκων στο εξάμηνο μειώθηκε σε 2,2% από 2,4% στις αρχές του χρόνου, ενώ ο σχετικός δείκτης που τέθηκε είναι για πάνω από 2%.

Νέα προϊόντα
Μία πρόταση για την οποία η διευθυντική ομάδα του οργανισμού θα προχωρήσει σε μελέτη είναι η περαιτέρω εμπλοκή του Συνεργατισμού σε επιχειρηματικό πελατολόγιο, όχι μόνο υπό τη μορφή παραχώρησης δανείων - άλλωστε έχει δημιουργηθεί σχετικό τμήμα στον οργανισμό - αλλά υπό τη μορφή παραχώρησης πλήρους φάσματος υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, κάτι που ο οργανισμός σήμερα υστερεί έναντι του ανταγωνισμού. Επί του συγκεκριμένου, πάντως, υπήρξε η παραδοχή πως τη δεδομένη στιγμή στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και τεχνογνωσίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε όπως στην επόμενη συνέλευση των μετόχων, παρουσιαστούν εισηγήσεις για βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών παραχώρησης δανείων, χωρίς βέβαια, παράκαμψη των Οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας. Θα παρουσιαστούν επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από ενδεχόμενη συγχώνευση των 19 ξεχωριστών οντοτήτων σε μία. Πάντως, ήδη έχει υλοποιηθεί η κεντρικοποίηση αρκετών Μονάδων όπως τεχνολογίας, εσωτερικής επιθεώρησης, συμμόρφωσης κινδύνων ελέγχου πιστοδοτήσεων, ανθρώπινου δυναμικού, οργάνωσης και μεθόδων αλλά και εκτέλεσης εγγράφων.

Η Altamira
Πέραν των προαναφερόμενων, βέβαια, εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία των αναδιαρθρώσεων και τη δουλειά που επιτελεί η σχετική Μονάδα. Παρόλο, όμως, που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες αναδιαρθρώσεις, η φύση των δανείων του Συνεργατισμού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού οι περιπτώσεις προβληματικών δανείων αφορούν δεκάδες χιλιάδες μικρές, συγκριτικά με άλλες τράπεζες, χορηγήσεις.

Το τελευταίο διάστημα υποβλήθηκε στην Κεντρική Συνεργατική συγκεκριμένη πρόταση από την ισπανική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων Altamira πρόταση για δημιουργία κοινής πλατφόρμας. Σχετικά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στην οποία η εταιρεία ανέλυσε όλα τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από μία τέτοια συνέργεια. Κατά τη συνέλευση, αποφασίστηκε να διενεργηθεί εσωτερική μελέτη για να διαφανεί κατά πόσο θα ήταν προς όφελος του οργανισμού μία τέτοια κίνηση μακροχρόνια. Υπήρξαν βέβαια και τοποθετήσεις ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μέσω ανταγωνιστικής διεθνούς διαδικασίας, αντίστοιχης με αυτήν στην Ελληνική Τράπεζα.

Περί πολιτικής
Μετά από την τραγελαφική απόφαση της Βουλής την περασμένη Παρασκευή για τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, δεν υπήρχε και μεγάλο περιθώριο συζήτησης στη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση που προβληματίζει περισσότερο είναι αυτή του ΑΚΕΛ, η οποία παγώνει την πώληση του οργανισμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 κάτι που θα ενεργοποιήσει άμεσα άλλες πρόνοιες του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αφού θα μπλοκάρει αυτόματα και τις εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν από τις εποπτικές Αρχές. Όσον αφορά τη φιλολογική και όχι μόνο συζήτηση γύρω από τα δάνεια σε κρατικούς φορείς και τα ομόλογα του κράτους που κατέχει ο Συνεργατισμός, δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε ανταλλαγή –ακόμα κι αν επιτρεπόταν- αφού ουσιαστικά από αυτά προέρχεται το 25% των εσόδων του οργανισμού σήμερα. Ενδεχόμενο εξόφλησής τους, θα σήμαινε περισσότερη ρευστότητα παρκαρισμένη με αρνητικό επιτόκιο στην Κεντρική, δεδομένης και της δυστοκίας παραχώρησης νέων δανείων και επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση