ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τρομοκρατία είναι πρόβλημα

Επιχειρηματική αντιπροσωπεία στο Ιράν την Άνοιξη

Επιχειρηματική αντιπροσωπεία στο Ιράν, αν είναι δυνατόν και με την παρουσία κάποιου Υπουργού ή ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτίθεται να πραγματοποιήσει ο Κυπρο-Ιρανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, με το νέο έτος. Αυτό δήλωσε σε ομιλία του κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του, Μάριος Γεωργιάδης.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα για το 2017 εξακολουθεί να είναι να οργανώσουμε μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το Ιράν. Θα θέλαμε να αποφύγουμε τον Μάρτιο, καθώς αυτό είναι το ιρανικό Nowruz (νέο έτος), καθώς και το Ραμαζάνι που είναι από τα τέλη Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο θα πρέπει και πάλι να είναι τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου 2017», όπως και πέρυσι, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Τέλος, ελπίζω ότι το τραπεζικό ζήτημα θα επιλυθεί το συντομότερο και οι τράπεζές μας θα είναι σε θέση να κάνουν συναλλαγές με ιρανικές επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο θέμα που είχε προκύψει παρά την άρση κυρώσεων προς το Ιράν, ελέω περιορισμών που είχε επιβάλει έμμεσα η Αμερική.

Στις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας με το Ιράν αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ιρανική οικονομία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης και αμοιβαία επωφελούς οικονομικής σχέσης με το Ιράν. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η οικονομική συνεργασία με το Ιράν αντιμετωπίζει προκλήσεις, με πιο σημαντική την διστακτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν, που πηγάζει από τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων αλλά και από τα υφιστάμενα διεθνή τραπεζικά πρότυπα και τους ελέγχους για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ανάπτυξη του επιχειρείν

Από την πλευρά του το Ιράν, ανέφερε ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, θα μπορούσε να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού του περιβάλλοντος, στους τομείς των τραπεζών, της προστασίας της ιδιοκτησίας και των δημοσίων συμβάσεων. Παρά τις προκλήσεις, είπε ο Υπουργός, οι πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν είναι πολλά υποσχόμενες, προσθέτοντας πως υπάρχει αύξηση στο εμπόριο και στα ταξίδια μεταξύ Ιράν και ΕΕ και η Κύπρος φαίνεται να ακολουθεί αυτή την τάση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Σίγουρα, σημείωσε, υπάρχει βούληση και στις δύο πλευρές για ανάπτυξη του επιχειρείν.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το Ιράν σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τους φυσικούς πόρους. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών σε διάφορους τομείς, καθώς και τις εξαιρετικές ευκαιρίες που κάνουν την εμφάνισή τους. Ανέφερε δε ότι η Κύπρος έχει ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψαν πέρσι Κύπρος και Ιράν, ενώ, όπως είπε, η διαδικασία από πλευράς του Ιράν ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ

Σε πρόσφατη ομιλία της η αμερικανίδα πρέσβειρα, Καθλίν Αν Ντόχερτι, μιλώντας ενώπιον κύπριων επιχειρηματιών, είχε αναφέρει ότι το αμερικανικό πρωτοβάθμιο εμπάργκο παραμένει στη θέση του. Ως εκ τούτου, πρόσωπα των ΗΠΑ είναι ακόμα περιορισμένα από συμμετοχή σε εμπορικές δραστηριότητες με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων: επένδυση στο Ιράν, τη διευκόλυνση του εμπορίου τρίτων χωρών με το Ιράν, και την εξαγωγή ή την εισαγωγή αγαθών ή υπηρεσιών σε ή από το Ιράν. Επίσης, εξακολουθούν να απαγορεύονται εξαγωγές αμερικάνικης τεχνολογίας προς το Ιράν από τρίτες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Δευτεροβάθμιες κυρώσεις συνεχίζουν, επίσης, να ισχύουν για συναλλαγές με πάνω από 200 άτομα και οντότητες που σχετίζονται με το Ιράν, οι οποίοι παραμένουν στη λίστα SDN (Specially Designated Nationals), καθώς και για κάθε πρόσωπο που θα προστίθεται στη λίστα SDN στο μέλλον, είχε τονίσει η Ντόχερτι. Πρόσωπα εκτός των ΗΠΑ που διεξάγουν σημαντικές συναλλαγές με, ή παρέχουν υλική υποστήριξη σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αποκοπή από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Έτσι, κατέληξε η πρέσβειρα, «εάν, ενδεχομένως έχετε συναλλαγές με το Ιράν, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) σας, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες συνέπειες για την εταιρεία ή την επιχείρησή σας».

Μεγάλη αγανάκτηση για το σύστημα SWIFT

Η άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών περιοριστικών μέτρων θεωρητικά σήμαινε την επανένωση των ιρανικών τραπεζών με το SWIFT (Society forWorldwide Interbank Financial Telecommunication). Σκοπός του συστήματος είναι αφενός η ταχύτερη (αυτόματη) επεξεργασία των διασυνοριακών μεταφερομένων κεφαλαίων και, αφετέρου, η διασφάλιση της σωστής μετάδοσης του αριθμού του λογαριασμού περιορίζοντας τη γραφειοκρατική χειρόγραφη επέμβαση σε περιπτώσεις πίστωσης. Συνέπεια αυτών είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.

Μια εξέλιξη η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Κύπρο, αλλά υπάρχουν κωλύματα. Ορισμένες τράπεζες εκκαθάρισης λογαριασμών από ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τράπεζες σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ότι οι λογαριασμοί τους με δολάρια των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν στενό έλεγχο αν εκκινήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν. Αυτή την προειδοποίηση, εξάλλου, επανέλαβαν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνεδριάσεις τους στον Κόλπο. Μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η έναρξη τραπεζικών συναλλαγών με το Ιράν, παρά την απομάκρυνση πολλών κυρώσεων.

Πηγές της «Κ», επιπλέον, αναφέρουν ότι ανώτατα διευθυντικά στελέχη κυπριακών τραπεζών έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες προς το παρόν λόγω υψηλού ρίσκου. Πάντως, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του τραπεζικού τομέα του Ιράν έχει ήδη εκφράσει δημόσια την αγανάκτησή του για το ότι, ως συνέπεια των προειδοποιήσεων και πιέσεων, οι τράπεζες φοβούνται τις καθυστερήσεις που θα υποστούν στις συναλλαγές τους με δολάρια, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη θέλουν να συνεργαστούν με το Ιράν, ουσιαστικά δεν ξέρουν τι να κάνουν εφόσον δεν θα μπορούν αντέξουν οικονομικά την έκθεση λογαριασμών τους με Αμερικάνικες τράπεζες σε κίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση