ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού όπως αναμενόταν

Οι επενδυτές είχαν, ουσιαστικά, προεξοφλήσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού

Kathimerini.gr

Οπως αναμενόταν, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 0,25 της μονάδας και παράλληλα να δώσει το σήμα ότι θα τα αυξήσει με ταχύτερο ρυθμό το 2017. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών, αύξησης των δαπανών και απορρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου.

Οι επενδυτές είχαν, ουσιαστικά, προεξοφλήσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,50% με 0,75%, αφού τους προηγούμενους μήνες η αμερικανική οικονομία είχε εξελιχθεί ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές. «Ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας και αυτών που αναμένεται να διαμορφωθούν, καθώς και του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων δανεισμού», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες σημειώνουν ότι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες η απασχόληση, ενώ έχει μειωθεί η ανεργία και παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

Ταχύτερη αύξηση το 2017

Πιο σημαντική είναι η εκτίμηση των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών για την πορεία που θα έχουν τα επιτόκια δανεισμού το 2017. Πλέον προβλέπουν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές στη διάρκεια του 2017, από δύο που προέβλεπαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση στο 0,5% είχε αποφασιστεί στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Η ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται στην εκτίμηση της Fed πως η ταυτόχρονη μείωση του επιπέδου της φορολογίας και η αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής που σκοπεύει να εφαρμόσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάπτυξης, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδο ελάχιστα κάτω από τον στόχο 2% που έχει η Fed.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν ότι στη διάρκεια του 2017 θα αυξήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού τρεις φορές, από 0,25% τη φορά, και ότι θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη αυξήσεις το 2018 και το 2019, οπότε το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 3%.

Η Fed, πάντως, εξακολουθεί να περιγράφει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δανεισμού ως «σταδιακό», διατηρώντας τη νομισματική πολιτική της ελαφρώς χαλαρή, ώστε να υποστηρίξει την απασχόληση. Προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί το 2017 στο 4,5% και ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, το οποίο θεωρείται σχεδόν πλήρης απασχόληση.

Δηλώσεις Γέλεν

Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε χθες ότι η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής υπό τον κ. Τραμπ είναι πιθανό να αλλάξει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παρατήρησε ότι είναι πολύ νωρίς ώστε η Fed να προβλέψει ακριβώς με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Ωστόσο τόνισε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed δεν θα βασίζεται στον αυτόματο πιλότο και ότι το γεγονός πως μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι πριν από την κρίση επιτρέπει τη σταδιακή αύξησή τους.

Η κ. Γέλεν εξέφρασε την ανησυχία της Fed για τον πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της πολιτικής για την παιδεία, την καινοτομία και τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, η Fed θα διαμορφώνει την πολιτική της ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση και την κατάσταση που θα επικρατεί στην οικονομία.

Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,3% την ώρα που έδινε συνέντευξη η κ. Γέλεν και ο Dow Jones κατά 0,15%. Η απόδοση των αμερικανικών διετών ομολόγων αυξήθηκε στο 1,22%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ήταν ελάχιστα κάτω από το 2,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση