ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αισχροκέρδιες στα καύσιμα αναφέρει ο Συνδ.Καταναλωτών

Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι καταναλωτές για τις τιμές, αναφέρει η κ. Μιχαήλ

ΚΥΠΕ

«Βορά» στην εκμετάλλευση για άλλη μια φορά οι Κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στην αισχροκέρδεια των τιμών στα καύσιμα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ, κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η κα. Μιχαήλ ανέφερε ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά οι καταναλωτές είναι στο ίδιο έργο θεατές σε ότι αφορά στο θέμα με τα καύσιμα προσθέτοντας ότι “σίγουρα οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν πραγματικά δυσαρεστήσει τους καταναλωτές οι οποίοι δικαιολογημένα αντιδρούν και διαμαρτύρονται”.

Σημείωσε ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να αυξάνονται σχεδόν αμέσως όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, ενώ όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται τότε παρατηρείται μια καθυστέρηση στη μείωση των τιμών στο νησί μας.

“Πραγματικά οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί και πότε ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων” είπε, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι “ορισμένα στοιχεία τα οποία παρακολουθεί το Υπουργείο Εμπορίου και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου δεν κοινοποιούνται και δεν δημοσιοποιούνται”.

Η κα. Μιχαήλ έκανε ξεκάθαρα λόγο για μεγάλη αδιαφάνεια σε σχέση με το πότε αγοράζουν τα καύσιμα οι εταιρείες πετρελαιοειδών, σε ποίες τιμές αγοράζουν και τί αποθέματα έχουν, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, παρακολουθώντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρόλο που οι εταιρείες, όπως είπε, δεν αγοράζουν αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα πετρελαιοειδή (διυλισμένα προϊόντα).

Ο καταναλωτής δικαιολογημένα διερωτάται, πρόσθεσε, γιατί αυξήθηκαν οι τιμές τώρα και μάλιστα δύο φορές μέσα σε δεκαπέντε μέρες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα πρατήρια που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων πάνω από €1.20 από €1.16.

Είπε επίσης ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δεν ανακοινώνει κατά πόσον αυτές οι αυξήσεις είναι ή όχι δικαιολογημένες “που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε” και ο ρόλος της περιορίζεται στο να παρατηρεί και να καταγράφει τις τιμές “και όταν δικαιολογείται να συμβουλεύει τον Υπουργό για να βάζει πλαφόν(ανώτατη τιμή) στις τιμές”.

Είπε ότι αυτό το πράγμα συνέβηκε μόνο μια φορά πριν αρκετά χρόνια εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν θεωρεί ότι το πλαφόν είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος. Η θεραπεία, είπε, είναι να υπάρχει διαφάνεια και να λειτουργεί σωστά ο ελεύθερος ανταγωνισμός κάτι που δεν συμβαίνει. “Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός γιατί οι εταιρείες είναι συμβεβλημένες με το 90% των πρατηρίων οπότε υπάρχει και έτσι μια κάθετη συνεννόηση με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει διέξοδο”, σημείωσε.

Η κα. Μιχαήλ είπε επίσης ότι κανείς δεν ξέρει τί έγινε η έρευνα που είχε εξαγγείλει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού πριν από δύο χρόνια για να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στα καύσιμα. “Δεν ακούσαμε κάτι, δεν ξέρουμε εάν έχει ολοκληρωθεί και σε ποία συμπεράσματα κατέληξε”, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο σε εταιρεία εισαγωγής πετρελαιοειδών το οποίο στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους. Παρά το ότι, όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξέταζε αυτή την υπόθεση εντούτοις “δεν ακούσαμε ούτε και γι` αυτό το θέμα κάτι μέχρι σήμερα”.

“Για το θέμα του ανταγωνισμού υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά δυστυχώς δεν γίνονται. Ακούμε διάφορες δηλώσεις και βλέπουμε διάφορές ανακοινώσεις χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας”, είπε σημειώνοντας ότι όταν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός αυτό είναι προς όφελος του καταναλωτή ο οποίος έχει επιλογή και αυτό το δικαίωμα του καταπατείται με διάφορους τρόπους.

Η κα. Μιχαήλ επέκρινε επίσης και το γεγονός της διπλής φορολογίας στα καύσιμα αφού το 19% Φ.Π.Α. επιβάλλεται και πάνω στα 49 σεντ το λίτρο του φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της Αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκύπρια διαμορφώνεται στα €1,210, της Αμόλυβδης 98 οκτανίων στα €1,264, του Πετρέλαιο Κίνησης στα €1,214, του Πετρέλαιου θέρμανσης €0,798 και της Κηροζίνης στα €0,807.

Η φθηνότερη τιμή λιανικής πώλησης της Αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκύπρια διαμορφώνεται στα €1,166, της Αμόλυβδης 98 οκτανίων στα €1,223, του Πετρέλαιο Κίνησης στα €1,165, του Πετρέλαιου θέρμανσης €0,735 και της Κηροζίνης στα €0,765.

Η ακριβότερη τιμής λιανικής πώλησης της Αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων παγκύπρια διαμορφώνεται στα €1,243, ης Αμόλυβδης 98 οκτανίων στα €1,359, του Πετρέλαιο Κίνησης στα €1,241, του Πετρελαίου θέρμανσης στα €0,879 και της Κηροζίνης στα €0,889.

Το φθηνότερο πρατήριο παγκύπρια βρίσκεται στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη(Eko) το οποίο πωλεί την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων στα €1,166. Το ακριβότερο πρατήριο παγκύπρια βρίσκεται στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού(Eko) στη Γερμασόγεια το οποίο πωλεί την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων στα €1,243.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας για να καταγράψει και τη θέση της Υπηρεσίας στο ζήτημα αυτό, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, παραπέμποντας μας για απαντήσεις στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας http://www.mcit.gov.cy/mcit/cyco/cyconsumer.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση