ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκάθαρος προς τους όρους της λύσης, ο Χάρης Γεωργιάδης

Μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» έθεσε το περίγραμμα για να μην περάσουμε σε «εφιάλτη»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ασπάζεστε την αντίληψη ότι σε περίπτωση λύσης, η χώρα θα ζήσει ένα οικονομικό θαύμα; 

–Υπό όρους και προϋποθέσεις. Δεν συμμερίζομαι την προσέγγιση της απόλυτης άρνησης και της απόρριψης που παραγνωρίζει τις ευκαιρίες, ούτε όμως συμμερίζομαι την προσέγγιση της υπεραισιοδοξίας και της ωραιοποίησης που παραγνωρίζει τα δεδομένα και τις προκλήσεις. Η Κύπρος μετά τη λύση μπορεί να πραγματοποιήσει ένα αναπτυξιακό άλμα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να εργαστούμε συστηματικά και με συνέπεια δημιουργώντας στέρεα θεμέλια για το κράτος και την οικονομία. Που να διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και να αποτρέπουν κινδύνους. Αν αυτό πράξουμε, ναι, θα ήμουν αισιόδοξος. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και προσαρμογή, το θαύμα μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Αυτό απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στην «Κ» για να επεκταθεί κατόπιν σε όλο το σχεδιασμό που αφορά την προοπτική λύσης του κυπριακού, κάνοντας αρχή από την εργασία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα κατεχόμενα. Η εργασία αυτή, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, δεν έχει ολκληρωθεί και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει συνεργασία από τις τ/κ αρχές. Ο ίδιος πάντως, έδωσε ιδιαίτερο βάρος ως προς το ότι για να επιφέρει ενδεχόμενη λύση όφελος και για τις δυο πλευρές, θα πρέπει οι δομές του κράτους και της οικονομίας να είναι σύγχρονες, λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Σε επεξηγηματική ερώτηση ως προς αυτές τις δομές, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως δεν μπορεί να επιχειρούμε τη λύση του Κυπριακού με όρους των δεκαετιών του 1970 και του ’80. Πρέπει να επιχειρήσουμε τη λύση με όρους του 21ου αιώνα. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ομοσπονδία και μια οικονομία απαλλαγμένη από βαρίδια και στρεβλώσεις. Εάν μεταφέρουμε προβληματικές δομές στην ενωμένη οικονομία, δεν θα πάμε μπροστά.

ΓΕΣΥ χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται

Ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του ΓΕΣΥ αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει ΓΕΣΥ αλλά για να υπάρξει θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν δύσκολες αποφάσεις. «ΓΕΣΥχωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται. Κι αυτός είναι ο λόγος που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε», ανέφερε. Ως προς τις μελέτες είτε που έχουν δει διαχρονικά το φως της δημοσιότητας είτε αυτές που επίκεινται απάντησε ότι «κάποιος επιτέλους πρέπεινα διαβάσει και να αναδείξει τι πραγματικά λένε οι μελέτες και τι συνεπάγεται και προϋποθέτει η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση