ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λεπτές εργασιακές ισορροπίες κρίνει η ΑΤΑ

Αποφασίζει η ΟΕΒ για μείωση μισθών ή όχι και υπογράφονται οι ανανεώσεις

Δυο μεγάλα θέματα αναμένεται να επισκιάσουν την οικονομική επικαιρότητα σήμερα. Πρώτον, η υπογραφή μεταξύ ΥΠΟΙΚ και συνδικαλιστικών οργανώσεων της συμφωνίας-πλαίσιο αναφορικά με την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων και δεύτερον, η απόφαση που αναμένεται να πάρει η ΟΕΒ, μετά την έκκληση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου προς τους εργοδότες, κατά πόσο θα προχωρήσει σε πρόταση για μείωση μισθών ή όχι μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή για την ΑΤΑ.

Κάνοντας αρχή από το τελευταίο, σε περίπτωση που η ΟΕΒ κατ΄αρχήν δεν κάνει δεκτό το αίτημα της Υπ. Εργασίας, τότε θα συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη σε επίπεδο εκτελεστικής επιτροπής, ώστε η οριστική απάντηση να δοθεί μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου, όπως έχει τεθεί το χρονοδιάγραμμα για την απάντηση προς την Υπουργό. Όπως δηλώνει στην «Κ» ο Μιχάλης Αντωνίου, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στην οποία υπάγεται το 65% του εργατικού δυναμικού της χώρας, «σε περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο, τότε τραβά ο καθένας τον δρόμο του.

Εμείς μάλλον θα υλοποιήσουμε αυτό που λένε οι συλλογικές συμβάσεις: θα εφαρμόσουμε την ΑΤΑ που θα ισχύει όταν ναυαγήσει ο διάλογος και η άλλη πλευρά θα προχωρήσει σε απεργίες».Την ίδια ώρα οι τελευταίες δηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για διεκδίκηση αυξήσεων της τάξης του 3% στους ημικρατικούς οργανισμούς, δεν αποτιμώνται ως καλή θέληση από την ΟΕΒ, που κάνει λόγο για έλλειψη σύνεσης. «Δεν μπορούμε να διατηρούμε την εργατική ειρήνη με την καλή θέληση μόνο της μιας πλευράς.

Νιώθω ότι δεν υπάρχει σωστή συναίσθηση της πραγματικότητας», αναφέρει ο κ. Αντωνίου, εκφράζοντας ανησυχία για τον βαθμό στον οποίο οι διεκδικήσεις από ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ θα είναι ρεαλιστικές σε ένα διάλογο για την ΑΤΑ, από την στιγμή που σε επίπεδο ημικρατικών οργανισμών, αξιώνουν αυξήσεις μισθών.Σε περίπτωση μη συμφωνίας στο θέμα της ΑΤΑ, τότε ΟΕΒ και ΚΕΒΕ θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, εκεί και όπου υπάρχουν, βάσει των οποίων η ΑΤΑ η οποία ήταν για το 2ο εξάμηνο του 2016 στο 23,5%, να υπολογίζεται γύρω στο 21%. Οι υπολογισμοί δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, καθώς αναμένονται σήμερα και τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους δείκτες τιμών καταναλωτή. Άρα ένα τέτοιο σενάριο σαφώς είναι όφελος για τους εργοδότες, «χωρίς να είναι ζημιά για τους εργαζόμενους γιατί η ΑΤΑ διατηρεί αναλλοίωτη την αγοραστική αξία του μισθού», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνίου.

Τι υποστηρίζουν οι συντεχνίες

Από την πλευρά της, η συνδικαλιστική πλευρά, έχοντας ήδη συναινέσει στην έκκληση της Υπουργού Εργασίας, όπως αυτή εκφράστηκε στις 19 Δεκεμβρίου στο περιθώριο συνάντησης των εμπλεκόμενων πλευρών, αναμένει πια την απόφαση της εργοδοτικής πλευράς ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.Πάντως μια πιθανή αρνητική εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει αναταραχή στην εργασιακή ειρήνη, αναφέρει στην «Κ» ο Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, ο οποίος τονίζει ότι εκεί και όπου μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αποτρέπουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, ωστόσο οι αρνητικές εξελίξεις και για την ίδια την οικονομία, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Κόκκινη γραμμή για τις συντεχνίες είναι με την επανεκκίνηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, να μην επέλθει η οποιαδήποτε μείωση στους μισθούς, με τους ίδιους να βλέπουν πίσω από μια τέτοια εξέλιξη προφάσεις εν αμαρτίαις από την εργοδοτική πλευρά. «Σε μια περίοδο όπου έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό οι μισθοί, θα ήταν άδικο και απορρυθμιστικό να ερχόμασταν μονομερώς και υπό το πρόσχημα και την αιτιολόγηση της ΑΤΑ να επιβάλλαμε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς», δηλώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Με ρυθμούς χελώνας ο διάλογος

Αρχής γενομένης την 3η Οκτωβρίου 2016, με την συνάντηση ΟΕΒ, ΚΕΒΕ από τη μια και ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ από την άλλη, ο διάλογος για ρύθμιση της ΑΤΑ δεν έχει συνεχιστεί επίσημα αλλά μόνο σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Στην τότε συνάντηση είχε συμφωνηθεί η προκαταρκτική θέση για διευθέτηση της ΑΤΑ στη βάση του δημόσιου τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου ή ακόμα και να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο.

Ένσταση της συνδικαλιστικής πλευράς σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της ΑΤΑ στο 50% της αξίας της. Η γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται είναι εκεί και όπου τεκμηριώνεται μέσα από τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης είτε του κλάδου, να επαναφέρονται μισθολογικά και παρεμφερή ωφελήματα. Ως εκ τούτου, μονομερής παρέμβαση στην ΑΤΑ θα επιφέρει περαιτέρω πλήγματα και στην αγορά εργασίας πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων και στην ίδια την οικονομία. Ωστόσο, κατά την έναρξη του διαλόγου ξεκαθαρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ και αυτό που πλέον αναζητείται να ρυθμιστεί είναι ο τρόπος καταβολής της.

Υπογράφονται το απόγευμα οι συλλογικές συμβάσεις

Στις 3 το απόγευμα στο κτίριο του Υπ. Οικονομικών αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές αναφορικά με την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», οι συλλογικές συμβάσεις αναμένεται να έχουν τετραετή διάρκεια και θα αφορούν την περίοδο 2015-18. Η συμφωνία που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2015, δεν προχώρησε εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Ο ίδιος ο Υπ. Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η μαθηματική φόρμουλα που είχε συμφωνηθεί με τις συντεχνίες είναι η ίδια ρύθμιση, η οποία προβλέπει το ν/σ για το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο η Βουλή έχει καταψηφίσει. Έκανε δε και σχετική αναφορά στις προσαυξήσεις αλλά στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, την οποία είχε προαναγγείλει από πέρυσι, λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά μετά από κάποια χρόνια που οι μισθωτοί στον δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντί να φορτώνονται βάρη και να καλύπτουν ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί, θα πάρουν πίσω κάποιες αυξήσεις και ελαφρύνσεις, λόγω της καλής διαχείρισης των δημοσιονομικών και σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατέληξε δε ότι τα δημοσιονομικά δεν θα τεθούν σε κίνδυνο καθώς έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό. Πάντως, μέσα από το μηχανισμό ή την προαναφερόμενη μαθηματική φόρμουλα, θα προκύπτουν γενικές αυξήσεις αν το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων. Στο Δημόσιο επανέρχεται η παραχώρηση των προσαυξήσεων, η οποία θα συνεπάγεται ένα κόστος για τα κρατικά ταμεία ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση