ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενας «γλυκός» πονοκέφαλος για τη Fed

Tα στελέχη της Fed προετοιμάζονται για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από τα επίπεδα

Kathimerini.gr

Οπως κατέδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, τα στελέχη της Federal Reserve προετοιμάζονται για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από τα επίπεδα που διασφαλίζουν σταθερότητα των τιμών.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει τώρα ένα «ευπρόσδεκτο νέο πρόβλημα», όπως το χαρακτηρίζει το Bloomberg, που δεν την είχε προβληματίσει εδώ και χρόνια: την προοπτική μιας σημαντικής επιτάχυνσης στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που θα την εξωθήσει εσπευσμένα σε έναν γύρο ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου. Οπως κατέδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, τα στελέχη της Federal Reserve προετοιμάζονται για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από τα επίπεδα που διασφαλίζουν σταθερότητα των τιμών.

Μολονότι δεν αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, πίσω από το σενάριο της ταχύτερης ανάπτυξης βρίσκεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η φορολογική του μεταρρύθμιση και οι προτάσεις του για μια νέα δημοσιονομική πολιτική με αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες. Τα στελέχη της Fed στην πλειονότητά τους διαβλέπουν αυξημένες πιθανότητες για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «εξαιτίας της προοπτικής μιας πιο αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στα επόμενα χρόνια». Ο τρόπος που εκφράζεται ο προβληματισμός στους κόλπους της Fed εντυπωσιάζει, πάντως, ορισμένους οικονομικούς αναλυτές. Οπως σχολίασε ο Ερικ Βάισμαν της MFS Investment Management στη Βοστώνη, διαφαίνεται «κάπως ενισχυμένη η πεποίθηση πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ θα ευνοήσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σύντομα, αλλά αυτό προκαλεί έκπληξη γιατί δεν γνωρίζουμε τίποτε συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή».

Τα στελέχη της Fed εκτιμούν πως το 2017 μια ανάπτυξη 2,1% επαρκεί για να συμπιέσει περαιτέρω την ανεργία στο 4,5% το τελευταίο τρίμηνο του έτους από το 4,6% που ήταν τον Νοέμβριο. Εκτιμούν, επίσης, πως μια σημαντική υποχώρηση της ανεργίας μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Μια ελεγχόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού θα ήταν ευπρόσδεκτη. Βάσει των μετρήσεων της Fed, οι τιμές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο μόλις κατά 1,4%, καταγράφοντας τον 55ο συναπτό μήνα που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον στόχο του 2%. Οπως επισημαίνει η Λάουρα Ρόζνερ της ΒΝΡ Paribas της Νέας Υόρκης, τα στελέχη της Fed «θα παρακολουθούν τις εξελίξεις σε μισθούς και πληθωρισμό».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου δεν προσφέρουν καμία ένδειξη περί του πότε σκοπεύει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επόμενη αύξηση επιτοκίων. Η αύξηση που αποφάσισε τον Δεκέμβριο ήταν μόνον η δεύτερη σε ένα έτος. Στην ανακοίνωσή της άφησε, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, ώστε να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αναφέρθηκε στην προοπτική τριών ακόμη αυξήσεων μέσα στο 2017, ενώ παλαιότερα μιλούσε μόνον για δύο. Σύμφωνα με τη Λάουρα Ρόζνερ, είναι μάλλον απίθανη μια αύξηση τον Μάρτιο, καθώς δεν θα είναι ακόμη σαφές τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει ο Τραμπ και σε τι θα έχει τη στήριξη του Κογκρέσου και, επομένως, η Fed δεν θα έχει λόγο να εγκαταλείψει τη στάση της σταδιακής προσαρμογής.

Ενα άλλο μήνυμα αναδύεται, πάντως, από όσα διεμείφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Fed και δεν είναι άλλο από τον προβληματισμό της ενώπιον της εντεινόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις. Δεν γνωρίζουν πότε θα θεσμοθετήσει σε νόμο ο Τραμπ τη δημοσιονομική του πολιτική, πώς θα αντιδράσει η οικονομία ή πόσο μεγάλη θα είναι η τόνωση που θα λάβει. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να ανακόψει την πορεία του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης αν πλήξει τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg, που υπολογίζει την ισοτιμία του έναντι 10 διεθνών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 5,2% από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Fed. Εκτοτε ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 1,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση