ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μέτρα Μόντι έπληξαν αρραβώνες και χρυσό

Οι πωλήσεις χρυσού στην Ινδία μειώθηκαν λόγω του οικονομικού χάους στην Ινδία

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι πωλήσεις χρυσού στην Ινδία έχουν μειωθεί δραματικά λόγω του οικονομικού χάους που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να αποσύρει τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπίων που αντιπροσωπεύουν μάλιστα το 86% των συναλλαγών.

Μια τέτοια απόφαση εμποδίζει τους μελλόνυμφους να αγοράσουν δαχτυλίδια για τον γάμο τους λόγω έλλειψης ρευστού. Οι περισσότεροι από τους πωλητές στα κοσμηματοπωλεία δεν μπορούν να δεχθούν πιστωτικές κάρτες, καθώς η βιομηχανία κοσμημάτων κινείται με μετρητά, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των πολιτών να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Η ζήτηση σε χρυσό υποχώρησε το 2016 στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων. Σύμφωνα με το παγκόσμιο συμβούλιο χρυσού, η κατανάλωση χρυσού στην Ινδία μειώθηκε στους 650 μετρικούς τόνους από 750, μία πτώση που αντιστοιχεί στο 24% από 858,1 τόνους το 2015. Οι εξαγωγές στην αγορά χρυσού εκτιμώνται στους 350 μετρικούς τόνους από 400 που ήταν η αρχική πρόβλεψη, αρκετά πιο κάτω από τους 570 τόνους που σημειώθηκαν πέρυσι σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας Kotak Mahindra Bank Ltd.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αύξησε κατά τρεις φορές τον φόρο στον εισαγόμενο χρυσό το 2013 και έθεσε συγκεκριμένο όριο στις εγχώριες πωλήσεις, τη στιγμή που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είχε διευρυνθεί και η ρουπία Ινδίας είχε φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα. Εκτοτε, το έλλειμμα περιορίστηκε, προτρέποντας την κυβέρνηση να άρει κάποιους από τους περιορισμούς πλην όμως του φόρου εισαγωγής χρυσού.

Πολίτες που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ρευστό για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες και για να πληρώσουν τα έξοδα ενός γάμου. Αρκετοί εξ αυτών δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ περίπου 600.000 πολίτες ζουν σε μικρά χωριά της Ινδίας, με αποτέλεσμα να εισπράττουν το εισόδημά τους μόνο σε μετρητά. Οι κάτοικοι λοιπόν των αγροτικών περιοχών αντιπροσωπεύουν το 60% εκείνων που αγοράζουν χρυσό.

Ωστόσο, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς χρυσού δεν είναι τόσο ευνοϊκές σύμφωνα με τη Σεκάρ Μπαντάρι, επικεφαλής των συναλλαγών χρυσού και πολύτιμων μετάλλων της τράπεζας Kotak Mahindra Bank στο Μουμπάι. Η ίδια επισημαίνει ότι «παρότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα, οι επενδυτές πλέον θα στραφούν σε άλλα προϊόντα πολυτελείας από τον χρυσό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση