ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάπτυξη 1% το 2016 πέτυχε η οικονομία της Ιαπωνίας

Είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς

Kathimerini.gr

Ανάπτυξη 1% σημείωσε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ελαφρώς χαμηλότερη από την πρόβλεψη για 1,1%, όπως και από την ανάπτυξη των τριών προηγουμένων τριμήνων. Στο σύνολο του περασμένου έτους σημείωσε, άλλωστε, ανάπτυξη μόλις 1%, καταγράφοντας και πάλι επιβράδυνση από το 1,2% του 2015. Πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά μετά τη διετία 2012-2013 που η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται έστω και με χαμηλούς ρυθμούς επί τέσσερα συναπτά τρίμηνα, όπως συνέβη το περασμένο έτος.

Την ανάπτυξη οφείλει κυρίως στις εξαγωγές της, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα, χημικά και καταναλωτικά προϊόντα έδωσε ζωή στις βιομηχανίες της χώρας, σε μια στιγμή που η εγχώρια ζήτηση παραμένει χαμηλή. Ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2016 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Επικρατεί, πάντως, προβληματισμός στη χώρα για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ιαπωνική οικονομία η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, ΤΡΡ, την οποία υποστήριζε η Ιαπωνία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις συναλλαγές της με την Ιαπωνία, την οποία έχει, μάλιστα, κατηγορήσει ότι ευθύνεται για τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς εφαρμόζει αθέμιτες πολιτικές στον τομέα του εμπορίου. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οποιαδήποτε κίνηση αντεκδίκησης θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εμπόριο και στην ανάπτυξη της χώρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση