ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λακκοτρύπης:Θα συνεχιστεί η θετική τάση στον τουρισμό και το 2017

Η στρατηγική για τον τουρισμό αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.

ΚΥΠΕ

Στο Υπουργείο Τουρισμού εκτιμάται ότι το 2017 θα συνεχισθεί η θετική τάση σε ό,τι αφορά στις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό, όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τον οποίο βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο ολοκλήρωσης της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία αποσκοπεί πρωτίστως στη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.

Σε χαιρετισμό στο 39ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο, όπου τέλεσε και τα εγκαίνια της 25ης Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών, ο Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για τον κυπριακό τουρισμό, αφού φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο 500 και πλέον χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες από το 2015, αγγίζοντας τα 3.2 εκατομμύρια αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν αύξηση 12%, ξεπερνώντας τα €2.3 δισεκατομμύρια.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, συνεπεία των θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τις εισροές τουριστών, κατέστη εφικτή η σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και, κατ’ επέκταση, η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του έτους. Συγκεκριμένα, κατά τους χειμερινούς μήνες του 2016, δηλαδή το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου και τη διμηνία Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, επισκέφθηκαν την Κύπρο 464 χιλιάδες τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με το 2015 και 54% σε σχέση με το 2014. Η βελτίωση της εποχικότητας καταγράφεται και στο μερίδιο των χειμερινών μηνών επί των συνολικών ετήσιων αφίξεων, αφού αυτό αυξήθηκε από 12% το 2014 σε 15% το 2016.

«Στο Υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να πω, εκτιμούμε ότι το 2017 θα συνεχισθεί η θετική τάση σε ό,τι αφορά στις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται, μεταξύ άλλων, τόσο από τις κρατήσεις και τις τοποθετήσεις πτήσεων για την Κύπρο, στις οποίες προβαίνουν υφιστάμενες και νέες αεροπορικές εταιρείες, όσο και από τις επαφές που διεξάγει ο ΚΟΤ με οργανωτές ταξιδίων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επηρεαστούμε αρνητικά σε περίπτωση σοβαρής γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας και πως για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος πρέπει να συνεχιστούν από όλους.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και σε ορισμένες από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο ολοκλήρωσης της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία αποσκοπεί πρωτίστως στη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου που έχει αναλάβει την εκπόνηση της στρατηγικής, η Κύπρος έχει δυνατότητες να αυξήσει ουσιαστικά τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, αύξηση η οποία μπορεί να αφορά τόσο στα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και στα κρατικά έσοδα, στο ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις απασχόλησης.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, για να επιτευχθούν όλα αυτά, οι μελετητές θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

(α) στόχευση του μείγματος των τουριστών, με έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης,

(β) αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών που διαθέτει η χώρα μας, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία,

(γ) βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας,

(δ) εκσυγχρονισμός του τρόπου διεξαγωγής των εκστρατειών προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού,

(ε) αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας,

(στ) εξεύρεση νέων και βελτίωση των υφιστάμενων, επιμέρους τομέων του τουριστικού προϊόντος, και

(ζ) βελτίωση του μηχανισμού που συντονίζει και ρυθμίζει τα θέματα τουρισμού, με σημαντική τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ επεσήμανε ότι μέχρι την έναρξη υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, ο ΚΟΤ εφαρμόζει επιχειρησιακό πλάνο που περιλαμβάνει αξιόλογες και πολύπλευρες προσπάθειες προώθησης και προβολής του της Κύπρου στο εξωτερικό, όπως επίσης και δράσεις για εμπλουτισμό και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι στα μέτρα που προωθούνται για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, πρέπει να περιληφθούν και οι μειώσεις που θα επιφέρουν στα έξοδα λειτουργίας των ξενοδόχων μας οι προτεινόμενες νέες διατιμήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από εξωτερικούς συμβούλους της ΑΗΚ, τα ξενοδοχεία, αναλόγως μεγέθους και φορτίου, θα επωφεληθούν μειώσεις μεταξύ 1% και 9% στο κόστος που καταβάλλουν για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημείωσε ακόμα ότι στο τελικό της στάδιο βρίσκεται και η ετοιμασία του «Σχεδίου Χορηγιών Επενδύσεων Εμπλουτισμού και Εκσυγχρονισμού του Τουριστικού Προϊόντος με Σκοπό την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου», το οποίο θα απευθύνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες και θα αποσκοπεί στη στήριξη έργων αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Στα δε γενικότερα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για βελτίωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, περιλαμβάνονται, παράλληλα, η απλοποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο, η αύξηση της αεροπορικής της συνδεσιμότητας και οι ενέργειές μας για προώθηση μεγάλων έργων υποδομής. Ανάμεσα σε αυτά, το ολοκληρωμένου τύπου Καζίνο Θέρετρο που θα αδειοδοτηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς και η δημιουργία δικτύου Μαρίνων στην Κύπρο, με τις υπό εξελίξει διαδικασίες για δημιουργία των Μαρίνων Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Πάφου» είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση