ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού

Θετικές οι ενδείξεις για τη βιομηχανία και το 2017, τι είπαν αρμόδιος Υπουργός και φορείς

Την αισιοδοξία του ότι θα συνεχισθεί η θετική τάση και το 2017 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λακκοτρύπης στο 39ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο που έλαβε χώρα χθες. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το συμπέρασμα αυτό και η αισιοδοξία συνάγονται, μεταξύ άλλων, τόσο από τις κρατήσεις και τις τοποθετήσεις πτήσεων για την Κύπρο, στις οποίες προβαίνουν υφιστάμενες και νέες αεροπορικές εταιρείες, όσο και από τις επαφές που διεξάγει ο ΚΟΤ με οργανωτές ταξιδιών. Ωστόσο, ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος  η Κύπρος να επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση σοβαρής γεωπολιτικής αστάθειας.

Για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, όπως είπε ο υπουργός. Επίσης σύμφωνα με  εκτιμήσεις του οίκου που έχει αναλάβει την εκπόνηση στρατηγικής για αειφόρο τουρισμό, η Κύπρος έχει δυνατότητες να αυξήσει ουσιαστικά τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία. Η αύξηση αυτή μπορεί να αφορά τόσο στα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και στα κρατικά έσοδα, στο ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις απασχόλησης.

Ενέργειες για ουσιαστική αύξηση

Για να επιτευχθούν τα προαναφερθέντα, μελετητές θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Στόχευση του μείγματος των τουριστών, με έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης.
  • Αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών που διαθέτει η χώρα μας, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία.
  • Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας.
  • Εκσυγχρονισμός του τρόπου διεξαγωγής των εκστρατειών προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.
  • Εξεύρεση νέων και βελτίωση των υφιστάμενων, επιμέρους τομέων του τουριστικού προϊόντος.
  • Βελτίωση του μηχανισμού που συντονίζει και ρυθμίζει τα θέματα τουρισμού, με σημαντική τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

Αρμοδιότητες Υφυπουργείου Τουρισμού

Αναφερόμενος στο θέμα των ημερών για τον τουρισμό, δηλαδή τη δημιουργία Υφυπουργείου, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία του, το οποίο θα αναλάβει τη συνολική και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν τον τομέα. Ανέφερε επίσης, ότι έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο, στη βάση των διατάξεων του οποίου οι κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου θα είναι οι ακόλουθες:

  • Η χάραξη της τουριστικής πολιτικής και ο επιτελικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου.
  • Ο συντονισμός και η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, καθώς και η εφαρμογή ενός αναθεωρημένου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τα θέματα ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
  • Η στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων, της προώθησης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και της συντονισμένης επικοινωνιακής προβολής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Επεσήμανε ακόμα ότι μέχρι την έναρξη υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, ο ΚΟΤ εφαρμόζει επιχειρησιακό πλάνο που περιλαμβάνει αξιόλογες και πολύπλευρες προσπάθειες προώθησης και προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, όπως επίσης και δράσεις για εμπλουτισμό και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Συνέχισε προσθέτοντας ότι στα μέτρα που προωθούνται για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, πρέπει να περιληφθούν και οι μειώσεις που θα επιφέρουν στα έξοδα λειτουργίας των ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από εξωτερικούς συμβούλους της ΑΗΚ, τα ξενοδοχεία, αναλόγως μεγέθους και φορτίου, θα επωφεληθούν μειώσεις μεταξύ 1% και 9% στο κόστος που καταβάλλουν για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Καταλήγοντας ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι στα γενικότερα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για βελτίωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα,  περιλαμβάνονται, παράλληλα, η απλοποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο, η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και οι ενέργειές για προώθηση μεγάλων έργων υποδομής. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και το ολοκληρωμένου τύπου Καζίνο Θέρετρο που θα αδειοδοτηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς και η δημιουργία δικτύου μαρίνων στην Κύπρο, με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία αυτών της Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Πάφου.

Να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί

Την ανάγκη για κατάλληλα μέτρα ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, καθώς και για να κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη βελτιώνοντας παράλληλα και το τουριστικό προϊόν τόνισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Λοϊζίδης. Ανέφερε ότι ο συνεχής εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητα στοιχεία για την περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη. Ο κ. Λοϊζίδης βεβαίωσε ότι οι ξενοδόχοι θα αφουγκραστούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουν οι τουρίστες, και ανάλογα θα προσαρμόσουν το ξενοδοχειακό προϊόν και τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «υποστηρίζοντας έμπρακτα τα μέλη, και ενισχύοντας περαιτέρω την προώθηση τους διαδικτυακά, λανσάραμε και επίσημα την νέα πλατφόρμα του Συνδέσμου παρέχοντας τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, και για απευθείας κρατήσεις ανά το παγκόσμιο». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού ο τουριστικός τομέας αποτελεί βασικό αιμοδότη της οικονομίας και παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση