ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόταση ΔΗΚΟ για δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων

Συνάντηση είχε σήμερα το ΔΗΚΟ με τον Σύνδεσμο Αξιογράφων για τις αποζημιώσεις

ΚΥΠΕ

Την πρόταση του ΔΗΚΟ για τη δημιουργία ταμείου καταβολής αποζημιώσεων στους κατόχους αξιογράφων και κουρεμένους καταθέτες, ανέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος στο Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ο οποίος με τη σειρά του θα τη μελετήσει και θα επανέλθει εντός λίγων ημερών με εισηγήσεις ώστε να υπάρξει μια καταληκτική πρόταση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αρθεί η μεγάλη αδικία εις βάρος των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων που είχε γίνει το 2013, καθώς δεν μπορεί δεν μπορεί λίγοι συμπολίτες μας να πληρώνουν πολλά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο τόπος για να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος, όπως είπε, ανέπτυξε στο Σύνδεσμο την πρόταση του ΔΗΚΟ για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων, στα Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Συντάξεων και άλλους καταθέτες που είχαν κουρευτεί το 2013, με συγκεκριμένα κριτήρια και σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι 20 ετών. Όπως εξήγησε, για την αποπληρωμή αυτή θα χρησιμοποιηθεί το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα 20 χρόνια.

Παράλληλα, είπε πως η πρόταση εισηγείται να διαχωριστούν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι σε κατηγορίες έτσι ώστε να υπάρχει κατηγορία άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνια αποπληρωμής. Πρόσθεσε πως οι κάτοχοι αξιογράφων, ιδιαίτερα αυτοί που κατέβαλαν καταθέσεις ως εξασφάλιση αυτών των αξιογράφων να πληρωθούν άμεσα όπως επίσης και οι κάτοχοι αξιογράφων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και κάποιοι κουρεμένοι καταθέτες στη βάση ειδικών κριτηρίων. Οι υπόλοιποι θα μπουν στις άλλες δύο κατηγορίες της μεσοπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης αποπληρωμής.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει ένας δομημένος διάλογος με το Σύνδεσμο στην προσπάθεια να βελτιωθεί η πρόταση του ΔΗΚΟ με εισηγήσεις του Συνδέσμου ούτως ώστε μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που σε μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπίζει την αδικία που έχει γίνει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το πραγματικό ενδιαφέρον του, είπε πως κατέθεσαν ήδη κάποιες απόψεις πάνω στην πρόταση του ΔΗΚΟ ενώ επιφυλάσσονται για την κατάθεση των τελικών εισηγήσεων.

Όπως είπε, θα διατηρήσουν την επαφή με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και εντός των ημερών θα επιδώσουν τις δικές τους γραπτές προτάσεις και θα επανέλθουν για συζήτηση ούτως ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει.

Παράλληλα, ο κ. Μαυροβουνιώτης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας πως αγνοεί εντελώς τον Σύνδεσμο και προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον είχε διαβεβαιώσει πριν μερικούς μήνες ότι θα καλέσει όλους όσοι έχουν προτάσεις για τα αξιόγραφα. “Αισθάνομαι ότι όταν λέμε κάτι το εννοούμε και θα έπρεπε να είχε καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να του καταθέσει την πρόταση και να την συζητήσει έτσι ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση”, είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση