ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΓΔ της ΟΕΒ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Businesseurope

Η σύνοδος εξέτασε αριθμό κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τις οικονομίες κάθε χώρας χωριστά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Businesseurope που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου, συμμετείχε ο ΓΔ της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου.

Η Businesseurope είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και στην Εκτελεστική της Επιτροπή συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών Ομοσπονδιών όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύνοδος των ΓΔ εξέτασε αριθμό κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν ή επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τις οικονομίες κάθε ευρωπαϊκής χώρας χωριστά.

Κυρίαρχο ζήτημα ήταν το Brexit και οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Προκειμένου δε να παρακολουθεί στενά και να λαμβάνει έγκαιρα τις κατάλληλες αποφάσεις, η Businesseurope έχει συστήσει ομάδα δρασης Brexit Coordination Task Force, η οποία θα τροφοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή με τα διαμορφούμενα δεδομένα μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας να προετοιμαστούν για το νομικό και πραγματικό καθεστώς στο οποίο θα υποχρεωθούν να δραστηριοποιούνται μετά το Brexit, η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών CBI ετοίμασε χρήσιμο εγχειρίδιο - οδηγό με πρακτικές πληροφορίες, επεξηγήσεις και καθοδήγηση προς τους επιχειρηματίες. Τον πολύτιμο αυτό οδηγό, θα αναρτήσει σύντομα η ΟΕΒ στην ιστοσελίδα της για αξιοποίηση από όσες Κυπριακές επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το ΗΒ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, εξέτασε την κατάσταση σε εκείνες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που έχουν δυνητικά επιπτώσεις στην οικονομία. Συζητήθηκαν κυρίως οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, στην Γαλλία τον Μάιο και τον Ιούνιο, στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο και στην Ιταλία που αναμένεται να προκηρυχθούν λίγο πριν ή αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι κατά το τρέχον έτος, οι πολιτικές εξελίξεις στις κορυφαίες αυτές χώρες της Ένωσης, θα καθορίσουν και το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Οι Γενικοί Διευθυντές ενέκριναν το περιεχόμενο του μηνύματος της Businesseurope προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Μαρτίου. Βασικές παράμετροι του μηνύματος είναι η ανάγκη για επιτάχυνση των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων για να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, η ανάγκη για υιοθέτηση Ευρωπαϊκών πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και η προώθηση μέτρων που θα καταργούν τον προστατευτισμό στις οικονομικές δραστηριότητες.

Τέλος, κατά την σύνοδο εγκρίθηκε η Διακήρυξη της Businesseurope για την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης με την οποία εγκαθιδρύθηκε αυτό που είναι σήμερα η ΕΕ. Η Διακήρυξη θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Μαρτίου όταν θα συνέλθει η Businesseurope στην Ρώμη κατά τους επίσημους εορτασμούς της επετείου, και με αυτήν θα τονίζεται η απόλυτη δέσμευση της επιχειρηματικής κοινότητας σε μια ενωμένη, ισχυρή και ανταγωνιστική Ένωση.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας, για την πρόσφατη εμπειρία με τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο ΓΔ της ΟΕΒ είχε χρήσιμες επαφές με τους συναδέλφους του της Μάλτας και της Ιρλανδίας. Με τον Μαλτέζο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, και ιδιαίτερα το θέμα της εταιρικής φορολογίας ενώ με τον Ιρλανδό συνάδελφο του ο κ. Αντωνίου διερεύνησε τις βασικές προεκτάσεις του Brexit επί της Ιρλανδικής οικονομίας.

Η ΟΕΒ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή διάσταση της αποστολής της και στελέχη της όλων των βαθμίδων είναι δραστήρια σε όσα ευρωπαϊκά Σώματα, Συμβούλια και Επιτροπές εκπροσωπούν τους Κύπριους επιχειρηματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση