ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν προκρίνει μετακίνηση του ΑΞΙΚ η Επιτροπή Ελέγχου

O Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε την ανάγκη να επανακτηθεί η διαχείριση του «Φιλοξενία»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μέλλον του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) σε σχέση και με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας όπου βρίσκονται το Συνεδριακό Κέντρο και το ΑΞΙΚ, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να ξεκαθαρίζει πως όχι μόνο δεν νοείται η όποια μετακίνηση του ΑΞΙΚ αλλά επιπρόσθετα θα πρέπει το ΑΞΙΚ να επανακτήσει τη διαχείριση του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

«Δεν νοείται η μετακίνηση του ΑΞΙΚ από το φυσικό του χώρο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε στην ουσία και κατάργηση της Σχολής» ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία φαίνεται να έδειξε κατανόηση σε σχέση με την εν λόγω θέση της Επιτροπής και ανέλαβε να διαβιβάσει προς το Υπουργικό Συμβούλιο τη θέση της Επιτροπής όπως παραμείνει το ΑΞΙΚ στο φυσικό του χώρο.

«Το ΑΞΙΚ είναι ο σημαντικότερος αιμοδότης της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν ξηλώνεις μια σχολή με τις υποδομές της για να πουλήσεις το χώρο», είπε.

Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει ήδη επισκεφτεί το ΑΞΙΚ αλλά και πως δίπλα από το Ινστιτούτο βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», προσθέτοντας πως η εισήγηση της Επιτροπής προς την Κυβέρνηση είναι να επανέλθει η διαχείριση του Συνεδριακού Κέντρου στο ΑΞΙΚ, το οποίο, όπως σημείωσε, και την υποδομή και το προσωπικό διαθέτει για να λειτουργήσει το Συνεδριακό κατά τρόπο άψογο και υποδειγματικό.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι έχει ανοιχτεί ένα θέμα για καθαρά πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση αλλά όπως θα έπρεπε να κάνει μια σοβαρή Κυβέρνηση, μελετάται η μεγιστοποίηση των εσόδων της πολιτείας από την σωστή αξιοποίηση της κρατικής κτημοσύνης.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως «ήταν τόσο πετυχημένη η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που ο Υπουργός Μεταφορών αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, μεταξύ αυτών και το ΑΞΙΚ». Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρία κατατέθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Υπουργού Μεταφορών προς την Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω στην οποία είναι προφανές ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στόχευε στο να δώσει το λόφο του Συνεδριακού Κέντρου σε ιδιώτη επενδυτή και πως το πρόβλημα ήταν πως δεν ήξεραν τι να κάνουν με το ΑΞΙΚ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν θα επιτρέψουν το ΑΞΙΚ να γίνει θύμα και πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι υποκύπτοντας σε οικονομικά συμφέροντα να βάλουν το ΑΞΙΚ σε περιπέτειες, τότε να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά τους».

Το ξενοδοχειακό ινστιτούτο, συνέχισε, θα πρέπει να αναβαθμιστεί, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και σε υποδομές και σε προσωπικό, πρέπει να αποκτήσει παραρτήματα σε όλες τις τουριστικές πόλεις γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει εργαλείο ποιότητας που θα βοηθήσει να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν που προσφέρει σήμερα η Κύπρος.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση ή τουλάχιστον το Υπουργείο Μεταφορών είχε πρόθεση το 2015 να προχωρήσει στην μίσθωση του χώρου του λόφου στον οποίο βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο και το ΑΞΙΚ σε ιδιώτη επενδυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση