ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος βάζει η πυρκαγιά στο Βασιλικό

100.000 τόνους ντίζελ αντί μαζούτ χρειάζεται η ΑΗΚ για να λειτουργήσουν οι άλλες Μονάδες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τρείς μήνες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Μονάδα 3 παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι συνέπειες της καταστροφής που υπέστη η συγκεκριμένη Μονάδα η οποία παραμένει από τότε εκτός λειτουργίας.

Το κενό που προκλήθηκε στην Μονάδα 3 η οποία χρησιμοποιεί μαζούτ το καλύπτου δυο άλλες Μονάδες οι οποίες χρησιμοποιούν πιο ακριβό καύσιμο από το μαζούτ που είναι το ντίζελ.

Μια εξέλιξη που δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί περεταίρω προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος από την αγορά ακριβότερου καυσίμου από το μαζούτ.

Ήδη η ΑΗΚ έχει προχωρήσει στις διαδικασίες προμήθειας 100 χιλιάδων τόνων ντίζελ προκειμένου να δουλέψει μια από τις δυο Μονάδες του Βασιλικού (4 και ντίζελ5) που χρησιμοποιούν .

Παραγγελία που τράβηξε όπως πληροφορούμαστε την προσοχή του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος ζήτησε προφορικές διευκρινήσεις.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Μονάδα 3 που χρησιμοποιούσε πιο φθηνό καύσιμο από το ντίζελ δεν θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία με αποτέλεσμα η κάλυψη του κενού από άλλες μονάδες να σπρώχνει προς τα πάνω ακόμα περισσότερο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Ελεγκτική Υπηρεσία επικρατεί προβληματισμός για τα συμβόλαια ασφάλισης που έχουν συναφθεί και που στην περίπτωση της Μονάδας 3 φαίνεται να καλύπτουν μόνο τις καταστροφές και όχι την απώλεια χρήσης που εμμέσως θα κληθεί να επωμιστεί ο καταναλωτής.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση