ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυρίτσης: Προστατεύσαμε τις συλλογικές συμβάσεις

Αποφασιστικός ο ρόλος της ΠΕΟ, δήλωσε ο ΓΓ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η ΠΕΟ για την οργάνωση της αντίστασης και για την υπεράσπιση και την διατήρηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, είναι αποφασιστικής σημασίας, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στο 33ο Συνέδριο της ΠΕΟ Αμμόχωστου.

«Τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας στις αρχές του 2013, παρ’ όλη την πίεση και την οξύτητα της επίθεσης, παρ’ όλη την αμηχανία και το σοκ που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους ως αποτέλεσμα της απότομης εκτόξευσης της ανεργίας σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα, δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθούν συνθήκες άτακτης υποχώρησης. Μέσα από ειδικές συμφωνίες ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Είπε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα με τον πιο ταχύ ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας, βρίσκεται στην τελευταία θέση στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας, είναι όμως πρώτη σε ρυθμό μείωσης των μισθών και του εργατικού κόστους. Η Κύπρος, είπε, είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δαπάνες υγείας, τρίτη χειρότερη στα ποσοστά ανεργίας με 14,1% τον Ιανουάριο και πέμπτη χειρότερη σε ποσοστά μερικής απασχόλησης τα οποία από 8% που ήταν πριν μερικά χρόνια έχουν φτάσει στο 17,5%.

Πρόσθεσε ότι με τη σταθερή και αποφασιστική στάση της ΠΕΟ και της Αριστεράς έγινε δυνατό να κτιστούν ισχυρά μέτωπα αντίστασης στους ημικρατικούς οργανισμούς και να ανατραπεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της CYTA και της ΑΗΚ, των μεγάλων δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

«Εκεί και όπου υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα και ισχυρή συνδικαλιστική παράδοση, διατηρήθηκαν και τα περισσότερα δικαιώματα, έστω και αν κάποιοι όροι απασχόλησης μειώθηκαν κατά ένα ποσοστό, λόγω συνειδητής οργανωμένης υποχώρησης τη δύσκολη στιγμή. Δυστυχώς εκεί και όπου δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση και ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση για να την υπερασπιστεί, οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους κατακρεουργούνται», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι εδώ και 2 σχεδόν χρόνια η ΠΕΟ πέρασε στη φάση που διεκδικεί επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί, ενώ ταυτόχρονα θέτει με πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο το ζήτημα της νομοθετικής υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

«Μπροστά μας είναι φανερό ότι έχουμε δύσκολο δρόμο και το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά πλούσιας και πολύ σημαντικής δράσης για την ΠΕΟ και το Συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφερε.

Όπως ανέφερε η μάχη για την ΑΤΑ αναμένεται να είναι σκληρή, ενώ χρειάζεται αγώνας για την επαναφορά σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αναφέρθηκε επίσης για τη μάχη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ , το οποίο να στηρίζεται στην φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης και ο καθένας να εισφέρει με βάση τα εισοδήματα του αλλά να απολαμβάνει ίσο δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, την ώρα που το χρειάζεται και στην ποιότητα που δικαιούται. Είπε επίσης ότι η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε αλλοίωση της αναλογίας εισφορών όπως αυτή είχε αποφασιστεί και έχει ενσωματωθεί στον νόμο του 2001.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να πλησιάσουμε το ποθητό αποτέλεσμα, πρέπει το συντομότερο οι συνομιλίες να επαναρχίσουν.

«Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση των ηγετών. Και όχι απλά να ξεκινήσουν, αλλά να επικεντρωθούν και στα ουσιαστικά. Αν δεν γίνει αυτό και η διαδικασία καταρρεύσει, τότε το πλήγμα για την ιδέα της λύσης και της επανένωσης θα είναι ισχυρότατο και ο αγώνας για την ειρήνευση και την αποτροπή της διχοτόμησης και της μονιμοποίησης των αποτελεσμάτων του πολέμου και της κατοχής, θα γίνει πολύ πιο δύσκολος», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η ΠΕΟ μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργάζονται με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια για να στηρίξουν την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, την ιδέα της επανένωσης της χώρας και του λαού της Κύπρου με όραμα μια ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν κοινοί ταξικοί αγώνες για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση