ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο 47% μειώθηκαν τα ΜΕΧ στο τέλος του 2016, αναφέρει η Κεντρική

Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 41,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μείωση κατά περίπου €452 εκατομμύρια σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 στο σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να παρατηρείται εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016 κατά €211 εκατ. και €204 εκατ., αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €768 εκατ. την ίδια περίοδο, φτάνοντας στα €50.361 εκατ. με αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων να παρουσιάσει πτώση από 48,7% σε 47%. Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 41,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε σύγκριση με 38,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι οι συνολικές χορηγήσεις υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 ανέρχονταν στα €13.390 εκατ., από τα οποία €9.701 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω, σε κάποιου βαθμού, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όπως αυτός επεξηγείται πιο πάνω.

Σημειώνει ότι, από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι το Δεκέμβριο 2016 σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €3,7 δισ. ή 13,4%.

Όπως ανακοίνωσε η ΚΤΚ, στο τέλος του τέταρτου τριμήνου 2016, από τις 21.056 συσσωρευμένες αιτήσεις για αναδιάρθρωση, είχε επέλθει συμφωνία με τους δανειολήπτες σε 6.325 περιπτώσεις (30%), 12.658 περιπτώσεις (60,1%) είχαν μεταφερθεί για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο ενώ 2.073 περιπτώσεις (9,9%) είχαν απορριφθεί είτε από την τράπεζα είτε από το δανειολήπτη.

H καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οφείλεται, σύμφωνα με την ΚΤΚ, σε αυξημένες αποπληρωμές, αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνονται με επιτυχία με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης και επανεντάσσονται στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, διαγραφές καθώς και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία που αναμένεται να οδηγηθεί προς πώληση με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη εσόδων.

Η ΚΤΚ τονίζει ότι από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει όσον αφορά τα δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, π.χ. οι εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων και τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης.

Σημειώνει ότι στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν και οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων, οι οποίες γίνονται στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, πραγματοποιούνται και μη συμβατικές ή "λογιστικές" διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Σε σχέση με τις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορούν ή περιλαμβάνουν απόκτηση ακίνητης περιουσίας/μετοχών έναντι χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι παρατηρείται ότι οι διευθετήσεις αυτές εφαρμόζονται κυρίως στην περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνει ότι, για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Αναφέρει επίσης ότι με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο πελάτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όσον αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης διευθέτησης.

Παράλληλα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται.

Προσθέτει ότι στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2016, παρουσιάζεται μείωση €200 εκατ. σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 επειδή, πέραν των νέων και αυξημένων αναδιαρθρώσεων, σημειώθηκε, επίσης, άνοδος σε αποπληρωμές και επαναταξινόμηση χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση