ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΟΑ: Προς επαναξιολόγηση των χορηγιών προς τις ομοσπονδίες

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2017 προνοεί δαπάνες ύψους 314 εκατομμυρίων ευρώ

ΚΥΠΕ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) προχωρεί στην επαναξιολόγηση του τρόπου καταβολής των χορηγιών στις διάφορες ομοσπονδίες, δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού Κλεάνθης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2017 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

«Προσπαθούμε να βάλουμε αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. πόσοι αθλητές ασχολούνται) που θα καθορίζουν την επιχορήγηση των ομοσπονδιών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η πολιτική των χορηγιών προς ομοσπονδίες είναι δομημένη με τη διάκριση σε διεθνές επίπεδο να είναι στα βασικά κριτήρια για το ύψος της χορηγίας. Δηλαδή αθλήματα όπως η σκοποβολή και ο ο στίβος, που προσέφεραν διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλαπλάσιες από την αντίστοιχη χορηγία για παράδειγμα στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2017 προνοεί δαπάνες ύψους €31,4 εκατομμυρίων, ενώ η κρατική χορηγία ανέρχεται στα €28 εκατ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι χορηγίες ανέρχονται στα €12,2 εκατ. Οι βουλευτές ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τις χορηγίες ανά ομοσπονδία.

Ο κ. Γεωργιάδης ωστόσο επεσήμανε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός αφορά τη χορηγία η οποία είναι μειωμένη κατά €756.000 κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη του ΚΟΑ, αφού υπάρχει αύξηση €1 εκατ. λόγω αυξήσεων στους μισθούς, με το μισθολόγιο να αντιστοιχεί στο 41% του δαπανών.

Όπως είπε, η αύξηση στον προϋπολογισμό είναι «θεωρητική» διότι σε αυτόν έχει προβλεφθεί ποσό €1,9 εκατ. για το Τσίρειο και €1,5 εκατ. για την «ταλαιπωρημένη περίπτωση της κάρτας φιλάθλου».

Για τον έλεγχο των ομοσπονδιών, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως ο οργανισμός προβαίνει σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των διαφόρων ομοσπονδιών, μέσω εξωτερικών συνεργατών. «Πρόθεσή μας - και εξετάζουμε- είναι να εμπλέξουμε τη χρηστή διοίκηση και να τη συνδέσουμε με τη νομοθεσία και να τη συσχετίσουμε με τη συνέχιση της στήριξης των ομοσπονδιών», είπε.

Για την ΚΟΠ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ναι μεν υπάρχει το αυτοδιοίκητο, «αλλά νοιώθουμε έντονα ότι η αυτοδιοίκηση σταματά στους νόμους του κράτος». Εφόσον η ΚΟΠ εκπροσωπεί το κράτος η ομοσπονδία πρέπει να ακολουθεί χρηστή διοίκηση, είπε.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής, ο προϋπολογισμός θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Παρασκευή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση