ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήσεις επί συναντήσεων η Τρόικα στο νησί

Στο μικροσκόπιο το μεγάλο ύψος των ΜΕΔ, καθώς και οι τρόποι που αντιμετωπίζονται

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ναι μεν σε εθιμοτυπικό κλίμα πλέον η επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο, αλλά το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Τρόικα. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Δευτέρα το νησί για το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο με προγραμματισμένες συναντήσεις σε Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Δημοσιονομικό Συμβούλιο, Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Σύνδεσμο Εγγεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Πιστωτικά Ιδρύματα και Πρόεδρο της Βουλής οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις. Η επίσκεψη της Τρόικας βασίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας της Κύπρου για αξιολόγηση της οικονομικής, της δημοσιονομικής και της χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας μετά την έξοδό της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Ο πυρήνας των συναντήσεων είναι θέματα που άπτονται των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας, των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής, των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ανακαλύψουν συνάμα τους κυριότερους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία.

Ο έλεγχος από την Τρόικα αποκτά πλέον διαδικασία  γενικού ελέγχου, αλλά σε συγκεκριμένα θέματα. Ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», τα πράγματα που ελέγχουν είναι τα εξής: αν προχώρησε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και πώς επηρεάζει τους οικονομικούς πόρους της κυβέρνησης, αλλά και πώς επηρεάζει ευρύτερα την οικονομία, αν υπάρχει βελτίωση στην ταχύτητα εξέτασης υποθέσεων στα δικαστήρια, συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις, τη ροή ξένων επενδύσεων, καθώς ρωτούν και για το επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί με τις χώρες της γύρω περιοχής. Άλλο κεφάλαιο για το οποίο θα τύχουν ενημέρωσης οι διεθνείς δανειστές, είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται, όπως της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (cyta).

Στο δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραβρέθηκε μαζί με τους άλλους θεσμούς στο νησί, ενώ στον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο του Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ είχε επιλέξει να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα. Το ΔΝΤ εντούτοις έχει αλλάξει την πολιτική του, με τις αξιολογήσεις της πορείας της οικονομίας να τις εκπονεί ξεχωριστά από όλους τους άλλους οργανισμούς. Είναι άλλωστε μία από τις αλλαγές που προωθεί το Ταμείο, δηλαδή η μείωση των αξιολογήσεων από δύο ετησίως σε μία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι αξιολογήσεις του Ταμείου θα διαφοροποιούνται μεταξύ τους και θα είναι σε διαφορετική βάση από τις μεταπρογραμματικές αξιολογήσεις.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματά τους. Στο τέλος της κάθε αποστολής τους οι τεχνοκράτες ενδεχομένως θα ετοιμάσουν εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, μια πρακτική που ακολουθείται μετά το πέρας της επισκέψεώς τους σε κράτη τα οποία είχαν μπει σε μνημόνιο.

Είδαν τον Συλλούρη

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, «την ανάγκη τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής να υποβοηθήσουν την ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, που, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συνεχίζει να ταλανίζεται από τις αποφάσεις του 2013», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος δέχθηκε χθες εξαμελές κλιμάκιο της αντιπροσωπείας των Θεσμών. Αντηλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους βελτίωσης και επίλυσης των κύριων προβλημάτων, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, μεταξύ των οποίων το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το ψηλό δημόσιο χρέος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση