ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της Cyta, εκφράζει η EBRD

Αρχικοί στόχοι της EBRD ήταν η συμμετοχή της στην αποκρατικοποίηση Cyta και ΑΗΚ

ΚΥΠΕ

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της Cyta, εξέφρασε αξιωματούχος της τράπεζας.

Η EBRD, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στην Κύπρο το 2014, είχε θέσει από την αρχή στους στόχους της τη συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, κυρίως της Cyta και της ΑΗΚ, στόχοι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μνημονίου. Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε πρόσφατα στις συντεχνίες νέο νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία διαδόχου εταιρείας και διάθεση μειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή.

«Η άποψή μας είναι ότι μια σωστή αποκρατικοποίηση θα προσελκύσει φρέσκες επενδύσεις και, τελικά, καλύτερες υπηρεσίες για τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτό, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», είπε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ο οικονομολόγος της ΕBRD Πίτερ Σάνφι σε δηλώσεις του με αφορμή την επερχόμενη Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Μάιο.

Όπως είπε, μέχρι τώρα οι επενδύσεις της EBRD στην Κύπρο φτάνουν τα €220 εκατομμύρια, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Η τράπεζα συμμετείχε στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ απέκτησε μερίδιο και στην Ελληνική Τράπεζα. Παράλληλα η τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω και του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου μέσω των εγχώριων τραπεζών.

Ο κ. Σάνφι εξήρε τις επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με την τήρηση των στόχων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μετά την οικονομική κρίση του 2013.

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ για την οικονομία, μια μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ σε περίοδο τριών ετών, αλλά η Κύπρος ανέκαμψε τα τελευταία δύο χρόνια και βγήκε από το πρόγραμμα με επιτυχία δύο μήνες μήνες νωρίτερα», είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, όπου υπάρχει τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Σάνφι εξήρε ωστόσο την ισχύ της οικονομίας. Αναφέρθηκε στον ανοικτό χαρακτήρα της οικονομίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ευρωστία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και κάποιους άλλους τομείς υπηρεσιών υψηλής αξίας, που άντεξαν στην κρίση.

Σημειώνοντας ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων θα αποφέρει οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Σάνφι παρατήρησε ότι ο τουρισμός παραμένει ο μεγάλος τομέας για την οικονομία της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως αν επιτευχθεί επανένωση της Κύπρου θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη σε τομείς όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και ορισμένες αγροτικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Κύπρο, Λίμπορ Κροκόσκα σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της τράπεζας με αφορμή τα τρία χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, αναφέρεται στην «ταχύτατη» δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Κύπρο αμέσως μετά την απόφαση των μετόχων της.

Η πρώτη κίνηση της ERBD ήρθε με τη συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνει δε ότι η εμπλοκή της EBRD ήταν πετυχημένη, αφού η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε στην κερδοφορία το 2016 και αποπλήρωσε την έκτακτη ρευστότητα που έλαβε από την ΕΚΤ.

«Η επιτυχία της τράπεζας συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάπτυξη επέστρεψε το 2015 με 1,7% και επιταχύνθηκε στο σχεδόν 3% το 2016», αναφέρει.

Η EBRD εκτιμά περαιτέρω ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και το 2017 με το ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Η Τράπεζα επένδυσε επίσης στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε σε δανειοδότηση της ναυτιλιακής εταιρείας Interorient για επέκταση του εμπορικού της στόλου αλλά και για συμμετοχή στην εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού και ενεργοποίησε το πρόγραμμα διευκόλυνσης εμπορίου, που προώθησε το εξωτερικό εμπόριο.

«Και πράγματι η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η χώρα γρήγορα έφτασε το 2016 στην τρίτη πιο ενεργή θέση σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η EBRD», αναφέρεται.

Η EBRD προχώρησε και σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, με χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έναν τομέα που χαρακτηρίστηκε από περιορισμένες επενδύσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

«Σε αυτή τη κατάσταση η EBRD πήρε ηγετική θέση και μέχρι σήμερα χρηματοδότησε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής ηλιακής ενέργειας κατά 20%», σημειώνει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση