ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένα αίτημα από αμερικανικές αρχές για τον Manafort

Διευκρινήσεις Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση διακίνησης κεφαλαίων μέσω Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κανένα αίτημα δεν έχει υποβληθεί ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης για δικαστική συνδρομή σε σχέση με την υπόθεση εναντίον του πρώην συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ, Paul Manafort για μεταφορά κεφαλαίων μέσω Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Λόγω του ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται συχνές αναφορές τόσο στην Κύπρο όσο και σε διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με διερευνώμενη υπόθεση εναντίον του πρώην συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Paul Manafort και συνεργατών του για δραστηριότητες τους που αφορούν και την Κύπρο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως η αρμόδια αρχή, διευκρινίζει ότι δεν του έχει υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα από τις Αμερικανικές Αρχές ή από οπουδήποτε αλλού για δικαστική συνδρομή σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση εναντίον του κ. Manafort ή / και των συνεργατών του.
Σε περίπτωση που υποβληθεί ένα τέτοιο γραπτό αίτημα, το Υπουργείο θα το διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να ανταποκριθούν στα αιτήματα που θα τεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του NBC, ο Paul Manafort, του οποίου οι διασυνδέσεις με τη ρωσική ολιγαρχία επίσης ερευνώνται, φέρεται να συνδέεται με τουλάχιστον 15 τραπεζικούς λογαριασμούς και 10 εταιρείες στην Κύπρο, από το 2007 και εντεύθεν, με μια από αυτές τις εταιρείες να ελέγχεται για τις σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως λόγω ορισμένων ύποπτων κινήσεων στους εν λόγω τραπεζικούς λογαριασμούς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα στην κυπριακή τράπεζα, ήτοι στην πρώην Λαϊκή που όμως μετά το κούρεμα έχει περάσει στην Τράπεζα Κύπρου. 

Πηγές του NBC κοντά στον Manafort, δήλωσαν πως οι τραπεζικοί αυτοί λογαριασμοί είχαν διευθετηθεί για πελάτες στην Κύπρο «για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς». Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής Τραμπ ισχυρίζεται ότι αυτοί οι λογαριασμοί έκλεισαν πριν περάσει η τράπεζα σε άλλα χέρια ελέω οικονομικής κρίσης. 
Παράλληλα, μια εξ αυτών των εταιρειών, με την επωνυμία PEM Advisors Limited, φέρεται να εμπλέκεται σε μια συμφωνία εκατομμυρίων με τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska, ο οποίος με τη σειρά του περιγράφεται ως ένας από εκείνους που ανήκουν στο στενό κύκλο του Πούτιν. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση