ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τράπεζες στο Σίτι καθησυχάζουν τους υπαλλήλους τους για το Brexit

Οι τράπεζες σχεδιάζουν τη μετακίνηση δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες ΕΕ

Kathimerini.gr

Με μεγάλη προσοχή διαχειρίζονται οι τράπεζες του Λονδίνου το προσωπικό τους, ενόψει του Brexit, καθώς επικρατεί νευρικότητα για το μέλλον των εργαζομένων. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στο Σίτι, αν θα τερματιστεί το συμβόλαιό του ή αν θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Αν και οι διαδικασίες για το Brexit θα διαρκέσουν δύο χρόνια, είναι γνωστό πως οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων τους σε πρωτεύουσες άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. «Ολοι είναι προετοιμασμένοι για ένα ακραίο σενάριο. Την ίδια ώρα, τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα το προσωπικό τους για να προσαρμοστούν (εργοδότες και εργαζόμενοι) στη νέα κατάσταση», σχολιάζει ο Χέμπερτους Βαθ, επικεφαλής της Frankfurt Main Finance, μιας οργάνωσης που στηρίζεται από την τοπική κυβέρνηση για την προώθηση της Φρανκφούρτης ως πόλης υποδοχής.

Μετά το Brexit, οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να προβάλουν τις πρωτεύουσες των χωρών τους ως ιδανική εναλλακτική του Σίτι του Λονδίνου. Προς το παρόν, το Δουβλίνο θεωρείται ο επικρατέστερος προορισμός, αλλά κομμάτια από την πίτα του Σίτι του Λονδίνου διεκδικούν η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και η Μάλτα. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή ακόμη και για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια των εργαζομένων του Σίτι, οι οποίοι υπολογίζονται σε 2,2 εκατομμύρια άτομα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργοδότες του Σίτι του Λονδίνου δεν γνωρίζουν ακόμη αν συμφέρει να προσφέρουν πακέτα αποζημίωσης σε ορισμένους εργαζομένους και να προσλάβουν νέα στελέχη όπου αλλού μεταφερθούν οι δραστηριότητές τους στην Ευρώπη. «Αν πω στο προσωπικό μου στο Λονδίνο ότι θα μεταφέρω 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτη, πόσοι νομίζετε ότι θα μείνουν;», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος μιας παγκόσμιας τράπεζας. Παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου επισημαίνουν πως η μετακίνηση των περισσότερων θέσεων εργασίας θα είναι ένα από τα τελευταία στάδια στην προσαρμογή της τράπεζας στη μετά Brexit εποχή. Δεν θα γίνει, όμως, τελευταία στιγμή.

«Μην προετοιμάζεστε για μαζική μετακίνηση στελεχών μια ημέρα μετά το Brexit, τον Μάρτιο του 2019», αναφέρει διευθυντικό στέλεχος άλλης τράπεζας. «Ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση του Brexit θα σχηματιστεί το 2030 και όχι το 2019», προσθέτει το προαναφερόμενο διευθυντικό στέλεχος. Μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών του Σίτι θεωρεί ότι από πολλές απόψεις (τεχνογνωσία, δομές, υποδομές στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) το Λονδίνο είναι αναντικατάστατο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X