ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση Focus: Ανέτοιμοι να απαντήσουν οι κατηγορούμενοι

Στις οκτώ Ιουνίου η συνέχεια της διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο

ΚΥΠΕ

Ανέτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δήλωσαν σήμερα, μέσω των δικηγόρων τους, οι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όπως τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσουν το ογκωδέστατο, όπως το χαρακτήρισαν, μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης για σκοπούς προετοιμασίας των απαντήσεων των πελατών τους στις κατηγορίες που τους προσάπτονται από το κατηγορητήριο.
Η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση στο αίτημα της υπεράσπισης με το τριμελές Κακουργιοδικείο να επαναορίζει την υπόθεση για τις 8 Ιουνίου στις 9 το πρωί.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παρέπεμψε στις 22 Μαρτίου την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ορίζοντας τη σημερινή δικάσιμο για απάντηση των κατηγορουμένων στις εις βάρος τους κατηγορίες .
Συγκεκριμένα ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώηνMarfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε. Ως εκ τούτου και οι δύο αφαιρέθηκαν από το κατηγορητήριο και απηλλάγησαν από τις κατηγορίες εναντίον τους.

Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Ζολώτας παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο μόνο για την κατηγορία 29 που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν είχε καταφέρει μέχρι και τις 22 Μαρτίου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση