ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θετικό πρόσημο και ευοίωνες προοπτικές για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Ο ρόλος του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και στα Βαλκάνια στη νέα εποχή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το παρόν και το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων στην αγορά καυσίμων ξεδίπλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (ΕΛ.ΠΕ) Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο διήμερο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης με θέμα την «Διύλιση, Αποθήκευση & Εμπορία Πετρελαιοειδών στην ΝΑ Ευρώπη».

Ο κ. Στεργιούλης ενώπιον σημαντικών παραγόντων της διεθνούς αγοράς καυσίμων και ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ θα αποτελέσει έναν ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό Όμιλο στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και στα Βαλκάνια -τα οποία έχουν κομβική σημασία, καθώς είναι η μια από τις δυο «πόρτες» της Ευρώπης προς τις περιοχές που παράγουν ενεργειακά προϊόντα.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο δράσης το διευθυντικό στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ διαβεβαίωσε ότι ο ο Όμιλος θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων & υπηρεσιών, σε όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Ανταγωνιστικό περιβάλλον
Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι κατά τον κ. Στεργιούλη η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής διύλισης, η οποία όπως είπε πλήττεται σημαντικά εξαιτίας του υψηλού κόστους συμμόρφωσης στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε., οι οποίες όμως δεν υφίστανται στις ανταγωνιστικές περιοχές όπως η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και η ΝΑ Ασία.

Όπως σημείωσε αποτέλεσμα της πρακτικής που υφίσταται τα διυλιστήρια της ΝΑ Ευρώπης βιώνουν αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό και η θέση τους καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη. Για τα ΕΛ.ΠΕ μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε πως οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η αύξηση του κόστους για εκπομπές άνθρακα, θα καθιστούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά.

Επενδυτικό πλάνο των ΕΛ.ΠΕ
• Ενεργεί ως διαχειριστής της κοινοπραξίας 50:50 με την Edison για την παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, όπου πέρυσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απόκτηση σεισμικών δεδομένων 2 και 3 διαστάσεων, η επεξεργασία των οποίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

• Έχει ανακηρυχθεί “Προτιμητέος Επενδυτής” σε δυο (2) χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος).

•Έχει υποβάλει προσφορές για 3 περιοχές του Ιονίου, μεμονωμένα ή σε κοινοπρακτικά σχήματα με μεγάλες διεθνείς εταιρίες (Total, Edison).

Κερδοφορία για τον Όμιλο
Στο κομμάτι των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ έκανε εκτενή αναφορά για τα συνεχιζόμενα για δεύτερη χρονιά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που κατέγραψε ο Όμιλος για το 2016. Η παραγωγή ανήλθε στα 14,8 εκατ. ΜΤ επίδοση που αποτελεί ιστορική αύξηση.

Τα κέρδη ανήλθαν στα €329 εκατ., αλλά και οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 8,6 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 25%. Θετικές επιδόσεις κατέγραψαν όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου, με τα Πετροχημικά να αυξάνουν τη συνεισφορά τους στα €100 εκατ., ενώ τα Συγκρίσιμα EBITDA της Εμπορίας ανήλθαν σε €100 εκατ., με τις περισσότερες θυγατρικές να επιτυγχάνουν αύξηση μεριδίων αγοράς στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα, οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές βοήθησαν στην ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην χρηματοπιστωτική αγορά, όπως επιβεβαίωσε η επιτυχής έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ύψους €375 εκατ., με τοκομερίδιο 4,875%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση