ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

350 εκατ. στερλίνες το εβδομαδιαίο κόστος του Brexit

Οι βρετανικές επιχειρήσεις επικρίνουν τη Μέι για τους αργούς χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις

Newsroom Κ, Αθήνα

Το ποσόν που υπόσχονταν να εξοικονομήσουν οι υποστηρικτές του Brexit με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ανέρχεται στα 350 εκατ. στερλίνες. Οσο είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, το εβδομαδιαίο κόστος του Brexit.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, σήμερα, περίπου 18 μήνες μετά το επίμαχο δημοψήφισμα, το ΑΕΠ της Βρετανίας είναι κατά 0,9% μικρότερο από εκείνο που υπολογίζεται ότι θα ήταν αν οι Βρετανοί είχαν πάρει την ακριβώς αντίθετη απόφαση. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στα 350 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα. Οι βρετανικές επιχειρήσεις επικρίνουν την κυβέρνηση Μέι για τους αργούς χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και της επιρρίπτουν την ευθύνη για την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ τόνισε ότι η Βρετανία αποτελεί την «αξιοσημείωτη εξαίρεση» στη γενικότερη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ο ΟΟΣΑ έχει εκφράσει ανησυχία για την «επιβράδυνση που έχει προκαλέσει στη βρετανική οικονομία η απόφαση για Brexit». Οπως, άλλωστε, έχουν επισημάνει οικονομολόγοι του London School of Economics (LSE), η στερλίνα έχει υποτιμηθεί περίπου 10% μετά το δημοψήφισμα, εξωθώντας τον πληθωρισμό της Βρετανίας σε άνοδο μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης οικονομίας. Σήμερα βρίσκεται στο 3,1%, ενώ την εποχή του δημοψηφίσματος ήταν μόλις 0,4%.

Σύμφωνα με το LSE, η απόφαση για Brexit ευθύνεται άμεσα για την αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,7 εκατοστιαία μονάδα από 2,7 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν η συνολική εκτίναξη του δείκτη τους πρώτους 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα. Δεδομένου ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν υπερβαίνουν το 2%, «η άνοδος του πληθωρισμού έχει ήδη πλήξει τα βρετανικά νοικοκυριά».

Πιο αποκαλυπτικά είναι ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, που το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Και όμως, τον Μάρτιο του 2016 η επίσημη πρόβλεψη μιλούσε για αύξηση κατά 6,1% μέσα στο 2017. Οι εξαγωγές της Βρετανίας ήταν ο μοναδικός τομέας της οικονομίας της που επωφελήθηκε χάρη στην υποτίμηση της στερλίνας. Το γραφείο προϋπολογισμού προβλέπει ότι συνολικά φέτος οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών θα σημειώσουν αύξηση 5,2%, όταν η πρόβλεψη πριν από το δημοψήφισμα μιλούσε για αύξηση 2,7%. Οπως διαπιστώνουν οι FT, οι αρχικές προβλέψεις για τον αντίκτυπο του Brexit στη βρετανική οικονομία έχουν όλες διαψευσθεί. Τόσο ο όμιλος προβλέψεων Economists for Brexit, που προέβλεπε πως το βρετανικό ΑΕΠ θα σημείωνε αύξηση 2,7% το 2017, όσο και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, που μιλούσε για ήπια ύφεση, έπεσαν έξω. Στη βρετανική οικονομία φαίνεται ότι μέχρι στιγμής ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί σε 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Νικόλας: Δεν εμπιστευόμαστε το ΝΑΤΟ

«Η γνωστή «καραμέλα» περί εμπλοκής ΝΑΤΟ στην τουρκική εισβολή. Ένας ατεκμηρίωτος μύθος. Θα πρέπει να ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  14:52

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Μπορεί Ρώσοι να μην έστειλαν τα πυρηνικά τους να μας σώσουν, τη πραξικοπηματική κυβέρνηση θα εννοείς, ...»
CGA  |  07:59

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση