ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπέρ της διαβούλευσης με τις συντεχνίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να αποφασίζει χωρίς διαβούλευση με τις συντεχνίες για θέματα που τους αφορούν, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι πρέπει να υπάρξει ένας όσο το δυνατό δίκαιος καταμερισμός των βαρών και να συμβάλει και ο πλούτος το δικό του μερίδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι η επιδίωξη της ε/κ πλευράς παραμένει αταλάντευτα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η πλευρά που θα ευθύνεται πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη και ο ΟΗΕ οφείλει να κατανείμει ''τα του Καίσαρι τω Καίσαρι''.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ΣΕΚ, μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν περιόρισαν το ρόλο και την παρέμβασή τους στα εργατικά ζητήματα, αλλά συνέδραμαν και συνδράμουν στη διαμόρφωση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων και στην ανάπτυξη των κρατικών και κοινωνικών θεσμών.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, με την Κυπριακή Δημοκρατία πλήρες μέλος της ΕΕ, ''η ΣΕΚ συνεχίζει στην ίδια πορεία και μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα διευρύνουν τους αγώνες, διευρύνουν ταυτόχρονα τις σχέσεις τους με το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, όπως βεβαίως και με το τ/κ συνδικαλιστικό κίνημα''.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, που επηρεάζει και την Κύπρο, είπε ότι ''η Κυβέρνηση με το ξέσπασμα της κρίσης εφάρμοσε σειρά μέτρων, με κύριο στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να στηρίξει τομείς που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, και παράλληλα να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού''.

''Τα μέτρα που πήραμε ήταν στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών και αποφάσεων που λήφθηκαν στο επίπεδο της ΕΕ και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΕΕ έκρινε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα με τα μέτρα που εφάρμοσε'', είπε.

Ανέφερε ότι ''η εμβάθυνση της κρίσης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την κατάσταση στην Ελλάδα'', προσθέτοντας ότι, ''δυστυχώς, η τραγική έκρηξη στο Μαρί δημιούργησε πρόσθετες δυσκολίες στα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, λόγω της παγκόσμιας και ιδιαίτερα της πανευρωπαϊκής κρίσης''.

Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, είπε ότι ''θεωρούμε αδιανόητο, έξω από τα εργασιακά θέσμια της Κύπρου αλλά και την κουλτούρα της παρούσας Κυβέρνησης, να αποφασίζουμε χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα που τους αφορούν''.

''Εμείς συμφωνούμε με τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι πρέπει να υπάρξει ένας όσο το δυνατό δίκαιος καταμερισμός των βαρών. Να συμβάλει και ο πλούτος το δικό του μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση, θέλω να υπενθυμίσω, κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία της Βουλής. Η δική μας φιλοσοφία είναι ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε'', πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι μέσα από το διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα η Κυβέρνηση επίλυσε σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα και εξέφρασε την εκτίμησή του στην ηγεσία και τα μέλη της ΣΕΚ για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισαν ώστε να επέλθει συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και πάταξης της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή δίδεται βάρος και στο κεφάλαιο της ανάπτυξης.

Οσον αφορά την απασχόληση, είπε ότι η Κυβέρνηση προώθησε σειρά δράσεων που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, και την καταπολέμηση της εργοδότησης των κοινοτικών ως φτηνού εργατικού δυναμικού.

Πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας, η στήριξη των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού είναι σημεία αναφοράς για την Κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ''συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες μας για λύση του Κυπριακού'', σημειώνοντας ότι ''η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο, καταστροφή για τον κυπριακό λαό''.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ''λύση χωρίς να στηρίζεται σε βασικές αρχές, οι οποίες να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, όπως αποδεκτά δεν πρόκειται να γίνουν από τη δική μας πλευρά και το σημερινό Πρόεδρο οποιαδήποτε τεχνητά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία''.

''Το να 'φτάσουμε στο τέλος' δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επιβολή οποιασδήποτε λύσης. Το ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια κατά τη συνάντησή μας με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οφείλω να σημειώσω ότι και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος σε αυτό το σημείο. Εάν η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία συνεχίσουν την αδιάλλακτη και παρελκυστική τους στάση, είναι ορατό το ενδεχόμενο 'το τέλος του δρόμου' να σημαίνει ένα αδιέξοδο ή μια αναβολή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων'', ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ''δεν είναι η δική μας επιδίωξη κάτι τέτοιο'', αλλά ''η δική μας επιδίωξη παραμένει αταλάντευτα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος''.

''Αν παρ’ ελπίδα αυτό δεν καταστεί δυνατό, η πλευρά που θα ευθύνεται για την αποτυχία να φτάσουμε σε λύση πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Ο ΟΗΕ, με ακριβοδίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, οφείλει να κατανείμει 'τα του Καίσαρι τω Καίσαρι' '', σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ''έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις, έχουμε όμως και δυνατότητες μπροστά μας'', προσθέτοντας ότι ''η κυπριακή οικονομία δεν έχει χάσει το δυναμισμό, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητά της'' και ότι ''η ορατή πιθανότητα εξεύρεσης υδρογονανθράκων δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο''.

''Εχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Εχουμε ένα πετυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων και αναπτυγμένους μηχανισμούς κοινωνικού διαλόγου που μας δίνουν λύσεις ισορροπημένες και κοινωνικά αποδεκτές. Αυτές τις δυνατότητες η Κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει στο έπακρο στην πορεία για επίλυση των προβλημάτων'', είπε.

www.kathimerini.com.cy

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση