ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:50
 

Ανάπτυξη 1,3% στη Βρετανία το δεύτερο τρίμηνο

Μετά την έντονη επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου η αύξηση της ανάπτυξης κατά το διάστημα Απριλίου ενίσχυσε το βρετανικό ΑΕΠ κατά 0,4%

Newsroom Κ, Αθήνα

Ανέκαμψε, ελαφρώς, η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, κυρίως χάρις στην ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και του κατασκευαστικού τομέα, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από το κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit ενισχύεται με αρνητικές επιπτώσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου. Μετά την έντονη επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου, η αύξηση της ανάπτυξης κατά το διάστημα Απριλίου ενίσχυσε το βρετανικό ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 1,2%, ρυθμός που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι ετών.

Η στερλίνα έμεινε σχεδόν αμετάβλητη χθες, όταν έγινε γνωστή η είδηση, ενώ είχε υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή της εβδομάδας εξαιτίας δήλωσης του Λίαμ Φοξ, υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Βρετανίας, πως οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit έχουν αυξηθεί στο 60%. Η βρετανική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες πως προετοιμάζεται για το λεγόμενο «σκληρό Brexit», ενώ η Ε.Ε. προειδοποιεί πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Η Βρετανία αναμένεται πως θα εγκαταλείψει επισήμως την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου και το μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση της συμφωνίας (αν υπάρξει) από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη. «Φοβόμαστε πως ο κρύος άνεμος του Brexit θα ενταθεί, εκτός και αν υπογραφεί σύντομα η συμφωνία αποχώρησης (της Βρετανίας)», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος Σάμιουελ Τομπς της εταιρείας συμβούλων Pantheon Macroeconomics.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο κυρίως χάρη στις λιανικές πωλήσεις και στον κατασκευαστικό τομέα, ωστόσο η μεταποίηση εξακολουθεί να υποχωρεί από την αρχή του έτους «ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει αδύναμος με βάση τα ιστορικά στοιχεία», είπε ο στατιστικολόγος Ρομπ Κεντ Σμιθ. Μόνο τον Ιούνιο η βρετανική οικονομία είχε αναπτυχθεί (σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα) μόλις κατά 0,1%, συγκριτικά με ρυθμό ανάπτυξης 0,3% που είχε καταγράψει τον Μάιο. Η τριμηνιαία καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο από 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Ομως σε ετήσια βάση ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο μόλις κατά 1,1%, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από τις αρχές του 2012 όταν βρισκόταν στο απόγειό της η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν πληγεί από τον χαμηλό ρυθμό αύξησης των μισθών στο μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων δέκα ετών, ενώ η ενίσχυση του πληθωρισμού μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, επιδείνωσε το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων έχουν πληγεί ιδιαίτερα, ενώ η αβεβαιότητα του Brexit έχει περιορίσει πολύ τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση