ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για τις κρατικές δαπάνες

Ζητά δημιουργία μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών για κάθε θέση στο δημόσιο τομέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Συμβούλιο εκφράζει έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες αναβαθμίσεις ή την πρόθεση για αναβάθμιση μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επισημαίνει στην εαρινή του έκθεση για το 2017, χωρίς να προηγηθεί η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού καθορισμού των απολαβών για όλες τις θέσεις.

Παράλληλα όμως, το Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των κρατικών δαπανών (Value for money review). Η όλη προσέγγιση και η σημασία της άσκησης περιγράφεται σε οικονομική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Αξιολογήσεις κρατικών δαπανών. Σχεδιασμός, προσέγγιση και εφαρμογή». Το πρόγραμμα αυτό, όπως σημειώνει το Συμβούλιο, εφαρμόζεται πιλοτικά στην Κύπρο και θα πρέπει να επεκταθεί και εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και να συμπληρώσει τον προαναφερθέν μηχανισμό καθορισμού απολαβών.

Ταυτόχρονα, στην Έκθεση υπογραμμίζεται η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας
ενός κατάλληλου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών για κάθε θέση στο δημόσιο τομέα. Το σύστημα αυτό όπως λέει το Συμβούλιο, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μαζί με έναν επίσης επιστημονικά θεσμοθετημένο μηχανισμό κινητικότητας, ανέλιξης και προαγωγής. Μέσω ενός επιστημονικά καταρτισμένου μηχανισμού θα τερματιστεί η ισοπεδωτική προσέγγιση που ακολουθείται σήμερα, θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στους ίδιους τους υπαλλήλους τερματίζοντας τα φαινόμενα δυσμενούς διάκρισης κατά των ικανότερων. Καταληκτικά, αναφέρει πως θα ενισχύσει τη θέση της εκάστοτε κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για παραχώρηση αυξήσεων η οποία θα μπορεί να αντιστέκεται πιο αποτελεσματικά σε παράλογες διεκδικήσεις. Αντίστροφα θα μπορεί να αιτιολογεί πειστικά την παραχώρηση αυξήσεων όταν και όπου χρειάζεται, καταλήγει.

Πρόσθετα, καταγράφει πως ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κατανομή των κρατικών δαπανών για κάθε τομέα, εφόσον η Κύπρος, παρά τις περικοπές φαίνεται να συνεχίζει να ξοδεύει αναλογικά πολύ ψηλότερα για την κάλυψη των απολαβών του προσωπικού απ΄ ότι στην Ευρωζώνη.

Ευάλωτη η οικονομία σε εξωτερικά σοκ

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ύψος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας σε €19,3 δις στο τέλος του 2016, σε σχέση με €18,9 δις στο τέλος του 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική συσσώρευσης ρευστών διαθέσιμων ως ταμειακό απόθεμα της Κυβέρνησης με στόχο την κάλυψη μέρους των αυξημένων αναγκών για αποπληρωμή χρέους που λήγει την ερχόμενη διετία.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος κατέγραψε μικρή αύξηση κατά το 2016 από 107% σε 108%. Το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφαιρουμένων των ρευστών ταμειακών αποθεμάτων, ανήλθε στο 102% στο τέλος του 2016 σε σχέση με 105% στο τέλος του 2015. Ποσοστό που σε συνδυασμό με το ψηλό ιδιωτικό χρέος και τα τον δείκτη ΜΕΔ, συνεχίζει να καθιστά την κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει την αναγκαιότητα άμεσης μείωσης του όσο το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει θετικό. Το θετικό περιβάλλον φαίνεται από τις αποδόσεις τόσο στα
γραμμάτια δημοσίου όσο και στα ομόλογα να μειώνονται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση