ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στον Ελεγκτή το Υπουργείο Μεταφορών

Ενεργό ρόλο είχε ο Υπουργός στην κατακύρωση προσφορών αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτή

Newsroom K

Απαντήσεις στην 58σελιδη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τις διαδικασίες παραχώρησης του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτες διαχειριστές δίνει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταφορών. Σημειώνεται ότι ο γενικός Ελεγκτής είχε χαρακτηρίσει ως «εντελώς απαράδεκτο ένας Υπουργός να συμμετέχει σε επιτροπές για θέματα προσφορών κατά τον καταρτισμό οικονομικών και τεχνικών όρων, και μάλιστα στην ίδια Επιτροπή μαζί με δημόσιους υπαλλήλους, αφού είναι καλά γνωστό ότι επιβάλλεται η διάκριση μεταξύ πολιτικής εξουσίας και διοικητικής λειτουργίας του Κράτους. Κατά την άποψη μας, το πρόβλημα δεν αίρεται από το γεγονός ότι η ΚΕ αποτελούσε συμβουλευτικό σώμα, όπως υποστηρίζει το ΥΜΕΕ, ειδικά αφού οι όροι εντολής της παραμένουν ασαφείς και απροσδιόριστοι».

Σε ανακοίνωσή του για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά στο οικονομικό μέρος της προσφοράς σημειώνεται ότι τα έσοδα του κράτους από τις υπηρεσίες που παραχωρήθηκαν αυξάνονται πέραν του 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών.

Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προβεί στον έλεγχο της διαδικασίας στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου κάτι το οποίο είναι επιθυμητό στην κατεύθυνση οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας».

Ιδιαίτερα θετικό το ότι η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφει τη διαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε

Το Υπουργείο Μεταφορών, προστίθεται, «στο πλαίσιο του δικού του θεσμικού ρόλου έχει απαντήσει, ως όφειλε, σε όλα τα σχόλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Θεωρούμε «ιδιαίτερα θετικό το ότι η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφει τη διαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, «σημειώνει ότι η συμμετοχή των προσφοροδοτών στον Διαγωνισμό ήταν ‘πολύ ικανοποιητική και δεικνύει ότι αναπτύχθηκε υγιής και ικανοποιητικός ανταγωνισµός’».

Σημειώνεται, επίσης, «ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να εκφραστούν ή να υποβληθούν οποιαδήποτε παράπονα από τους συμμετέχοντες».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών «επιβεβαιώθηκε παράλληλα από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι και οι τρείς Διαχειριστές που επιλέχθηκαν είναι εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα τους διεθνούς εμβέλειας, στοιχείο που καταγράφεται στα θετικά της όλης διαδικασίας».

«Όσον αφορά στο οικονομικό μέρος της προσφοράς σημειώνεται ότι τα έσοδα του κράτους από τις υπηρεσίες που παραχωρήθηκαν αυξάνονται πέραν του 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτό, προστίθεται, «οφείλεται στην αναδιάρθρωση των εργασιών του Λιμανιού, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης των αχθοφορικών εργασιών».

«Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι σε αυτά τα οφέλη δεν υπολογίζονται οι σημαντικές αναβαθμίσεις στον λιμενικό εξοπλισμό οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει», σημειώνεται.

«Τονίζεται για ακόμη μια φορά η σημασία αυτού του έργου για την τόνωση και την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Τα οφέλη σε βάθος χρόνου δυναμώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση