ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρετανία: Αλμα στα μπόνους των τραπεζιτών

Διπλάσια είναι τα μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008

Kathimerini.gr

Διπλάσια είναι τα μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων της χώρας (TUC), η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τον πλουτισμό των τραπεζών και διατηρεί στάσιμο τον βασικό μισθό.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, «τα εν λόγω μπόνους τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον ασφαλιστικό έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και σε ετήσια βάση φθάνουν τις 20.000 στερλίνες – κι αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν μιάμιση φορά τη μέση αμοιβή που εισπράττουν οι βοηθοί εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία». Συν τοις άλλοις, η συνομοσπονδία διαπίστωσε ότι ένα μέσο μπόνους στο Σίτι είχε ήδη αυξηθεί κατά 101% σε όρους μετρητών μεταξύ 2008 και 2022, πριν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ ανακοινώσει, τον Σεπτέμβριο, τα σχέδιά του να καταργήσει το ανώτατο όριο μπόνους των τραπεζιτών.

Διπλασιάστηκαν από το 2008 – Αντιδράσεις συνδικάτων για την άρση του ανώτατου ορίου των πριμοδοτήσεων.

«Ολοι όσοι εργάζονται για τα προς το ζην αξίζουν να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές ζην, αλλά οι υπουργοί διατηρούν στάσιμο τον βασικό μισθό εκατομμυρίων εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και φροντίζουν να πλουτίζουν οι εργοδότες στο Σίτι», τόνισε η Φράνσις Ογκρέιντι, γενική γραμματέας του TUC. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άρση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών – ειδικά όταν οι νοσοκόμες και οι βοηθοί εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να χρησιμοποιήσουν κοινωνικά παντοπωλεία για να τα βγάλουν πέρα. Η πόλη είναι ήδη η παιδική χαρά ενός εκατομμυριούχου. Δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια από τους Συντηρητικούς», πρόσθεσε η κ. Ογκρέιντι. «Οι υπουργοί θα πρέπει να καταπολεμήσουν αυτήν την κουλτούρα απληστίας ως προς τα τραπεζικά μπόνους, τοποθετώντας εργαζομένους στα συμβούλια αμοιβών των εταιρειών και εισάγοντας ρυθμίσεις για τις μέγιστες αναλογίες αμοιβών μεταξύ στελεχών και απλών εργαζομένων». Υπάρχουν 3.519 στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και αμείβονται με περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ (880.000 στερλίνες) ετησίως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Αυτό είναι υπερεπταπλάσιο από ό,τι ισχύει στη Γερμανία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τραπεζικών στελεχών. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία της EBA δείχνουν ότι 27 τραπεζίτες του Ηνωμένου Βασιλείου πληρώθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ δύο διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μεταξύ 38-39 εκατ. ευρώ και ένας τραπεζίτης αμείφθηκε με 64,8 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος έλαβε σταθερό μισθό 242.000 ευρώ, ο οποίος συμπληρώθηκε με ένα τεράστιο μπόνους 64,6 εκατ. ευρώ.

Η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση, αντί να ευνοεί το 1% του πληθυσμού, θα έπρεπε να κινητοποιηθεί άμεσα και να αυξήσει τους μισθούς σε ολόκληρη την οικονομία. Η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite, εν κατακλείδι, δήλωσε: «Ορισμένες εταιρείες στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα έχουν κερδοσκοπήσει λόγω του πληθωρισμού, αφού έχουν ήδη τεράστια κέρδη από έτος σε έτος. Τώρα αυτή η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει το ανώτατο όριο στα υπερμεγέθη μπόνους για τα τραπεζικά στελέχη, το οποίο στόχο είχε να μας βοηθήσει να μη χρειαστεί να πληρώσουμε για ένα άλλο κραχ, όπως το 2008».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση