ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Από 2014 στον κατάλογο κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς η Κύπρος

«Δεν επηρεάζονται οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο Κρατών»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση με την οποία προβαίνει σε διευκρινίσεις αναφορικά με τον Επικαιροποιημένο Κατάλογο Κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρεται, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας δημοσίευσε στις 27 Δεκεμβρίου, 2023 τον επικαιροποιημένο κατάλογο Κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Στον υπό αναφορά κατάλογο περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, με άλλες 41 δικαιοδοσίες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνεται στον υπό αναφορά κατάλογο από τις 7 Μαρτίου, 2014 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμπερίληψης της, δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 6(β) του Άρθρου 65 του Νόμου 4172/2013 της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον υπό αναφορά Νόμο, στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα Κράτη που ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, είναι ίσος ή μικρότερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, σύμφωνα με την Ελληνική φορολογική νομοθεσία. Ως εκ τούτου καθότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο (12.5%) είναι μικρότερος από το 60% του αντίστοιχου εταιρικού συντελεστή των Ελληνικών Αρχών (22%), η Κύπρος περιλαμβάνεται από το 2014 στον υπό αναφορά κατάλογο.

Σημειώνεται ότι, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον Ελληνικό κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και Βουλγαρία, παρόλο που κανένα από τα υπό αναφορά Κράτη δεν περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο μη- συνεργάσιμων δικαιοδοσιών αφού τα κριτήρια συμπερίληψής, δεν βασίζονται στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή αλλά σε κριτήρια που αφορούν τη φορολογική διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίκαιη φορολόγηση.
Καταληκτικά σημειώνεται ότι η συμπερίληψη της Κύπρου δεν επηρεάζει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο Κρατών, ούτε και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των Κυπριακών και Ελληνικών εταιρειών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση