ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίχως τριγμούς οι κυπριακές τράπεζες από Credit Suisse και SVB

Καθησυχάζουν οι ευρωπαϊκοί και εγχώριοι επόπτες - Μηδαμινή η έκθεση σε αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο αντιπρόεδρος της, Λουίς ντε Γκίντος, διαβεβαίωσαν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 16 Μαρτίου που αυξήθηκαν τα επιτόκια κατά 0,5% ότι οι τράπεζες της Ευρώπης είναι ανθεκτικές, έχουν ψηλά κεφάλαια όπως και ρευστότητα, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζουν περιορισμένη έκθεση στην Credit Suisse Bank και στις τράπεζες από την Αμερική που κατέρρευσαν.

Περνώντας στα κυπριακά δεδομένα, οι τράπεζες στην Κύπρο βάσει τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων έχουν κεφάλαια ύψους 18% και ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανέρχεται στο 320%. Πολύ πιθανό οι κεφαλαιακοί δείκτες να είναι ακόμα μεγαλύτεροι, μετά και τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων για κεφάλαια που προχώρησαν μεγάλες κυπριακές τράπεζες (βλέπε Ελληνική Τράπεζα). Προβλήματα σε μερικούς δανειολήπτες από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ναι μεν έχουν αρχίσει να δημιουργούνται αφού αυξάνονται ολοένα οι δόσεις των δανείων τους, ωστόσο φαίνεται μέχρι στιγμής οι κυπριακές τράπεζες να διαχειρίζονται επαρκώς την κατάσταση.

Κυβέρνηση και Υπ. Οικονομικών από την Τετάρτη που η Credit Suisse Bank «ταρακουνήθηκε» θέλησαν να λάβουν πληροφόρηση

Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως από την Τετάρτη 15 Μαρτίου που η Credit Suisse Bank «ταρακουνήθηκε», θέλησαν να λάβουν πληροφόρηση από την εγχώρια εποπτική αρχή για το επίπεδο έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε αυτή την τράπεζα. Όπως διέρρευσε από πηγές που πρόσκεινται στο Προεδρικό, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών επικοινώνησαν με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου που βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για την προκαθορισμένη σύνοδο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ήταν ορισμένη για την 16η Μαρτίου 2023. Όπως διέρρευσε από αυτές τις πηγές, ο Διοικητής της ΚΤΚ μετέφερε ότι μετά από επαφές που είχε με τις κυπριακές τράπεζες, δεν υπάρχει κάποιου είδους έκθεση στην Credit Suisse.

Κανένας λόγος ανησυχίας

Στο πλαίσιο περαιτέρω ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας για το 2022 που ανακοινώθηκαν πριν 10 ημέρες, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε, επιβεβαίωσε τρόπον τινά πως ερωτήθηκε από τους ευρωπαίους επόπτες αναφορικά με την έκθεση της τράπεζας σε ξένες τράπεζες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις που βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα στο διεθνή τραπεζικό τομέα, ο κ. Γκάτσκε σημείωσε πως η Ελληνική έλαβε ερωτήσεις από τους ξένους επόπτες αναφορικά με ενδεχόμενη έκθεση σε ξένες τράπεζες. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Την ίδια ώρα, ο CEO μίας εκ των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών στην Κύπρο και μίας εκ των δύο συστημικών, τόνισε πως η εποπτεία είναι πολύ καλή να γίνεται από τους επόπτες. Ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με την ισχυρή εποπτεία, λέγοντας πως νοιώθει εξαιρετικά που υπάρχει τόση εποπτεία από τους ευρωπαίους επόπτες. Σχολίασε ότι, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί όπως φαίνονται και από τους δείκτες που παρουσιάζουν οι κυπριακές τράπεζες και όπως εξήγησε, αυτοί οι αριθμοί προέρχονται ακριβώς λόγω της ισχυρής εποπτείας. «Είμαστε και νοιώθουμε πιο ασφαλείς με την ισχυρή εποπτεία», συμπλήρωσε.

Εμπιστοσύνη στο ναδίρ στην Αμερική και «bank run»

Την προηγούμενη Πέμπτη είδαμε μικρές τράπεζες στην Αμερική καταρρέουν. Το ντόμινο άρχισε η Silvergate Bank, ακολούθησε η Silicon Valley Bank και το κακό «τρίτωσε» με την Signature Bank. Υπό παρακολούθηση έχουν μπει άλλες έξι τράπεζες μικρού κυρίως μεγέθους, με την εμπιστοσύνη να είναι πλέον στο ναδίρ για τις αμερικανικές τράπεζες. Οι καταθέτες εκεί παίρνουν τις καταθέσεις τους και τις μεταφέρουν σε άλλες, που θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή. Το λεγόμενο «bank run» δεν είναι πρώτη φορά που το ζούμε στην Κύπρο, την τελευταία φορά το είδαμε στην περίπτωση της RCB Bank, λίγο πριν αλλάξει και γίνει «asset management company», λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόμοιες κινήσεις έγιναν και στην κρίση του 2013, αλλά και στον καιρό που έκλεινε ο Συνεργατισμός.

Η εμπιστοσύνη πάντως έχει κλονιστεί και στην Credit Suisse, καθώς η κρίση ρευστότητας είναι υπαρκτή. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έδωσε ένα τύπου «ELA» στην Τράπεζα, ύψους 51 δισ. ευρώ, επίσης γνωστός όρος για τα δεδομένα της Κύπρου.

Η εικόνα πάντως των κυπριακών τραπεζών απέχουν χιλιόμετρα από την εικόνα που παρουσίαζαν προ 10 χρόνων, εκείνο το Μάρτη του 2013.

Όλα τα παραπάνω την ώρα που επισημαίνει η Πρόεδρος της ΕΚΤ ότι παρακολουθεί τις αγορές και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει όπως πρέπει για να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση