ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:37
 

Ε.Ε.: Μεγάλη η έκθεση τραπεζών σε κρατικά ομόλογα

Η απερχόμενη επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, χαρακτήρισε παραπλανητική την πεποίθηση πως τα κρατικά ομόλογα έχουν μηδενικό κίνδυνο

Newsroom Κ, Αθήνα

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επαναφέρουν το ακανθώδες θέμα της μεγάλης έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ομόλογα των χωρών τους. Η απερχόμενη επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας (SSM), Ντανιέλ Νουί, και ο γενικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών της Κομισιόν, Ολιβιέ Γκιρσέντ, προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτός ο «φαύλος κύκλος» του δημόσιου χρέους και του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για λόγους πολιτικούς.

Οπως επισημαίνουν οι δύο αξιωματούχοι, είναι εσφαλμένη η επικρατούσα αντίληψη πως όλα τα ομόλογα του δημοσίου ευρωπαϊκών χωρών αποτελούν ασφαλείς επενδύσεις. Σύμφωνα με την κ. Νουί, η κεφαλαιακή δομή μιας τράπεζας πρέπει να αντανακλά τους κινδύνους που αναλαμβάνει όταν διακρατεί ομόλογα λιγότερο ασφαλή όπως τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. Μιλώντας στους Financial Times, η κ. Νουί χαρακτήρισε παραπλανητική την πεποίθηση ότι τα κρατικά ομόλογα έχουν μηδενικό κίνδυνο. Βάσει αυτής της πεποίθησης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράζουν απεριόριστο αριθμό κρατικών ομολόγων. Στη χειρότερη θέση από αυτήν την άποψη βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, που διακρατούν ιταλικά ομόλογα αξίας 387 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο περίπου του 10% του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, οι Intesa Sanpaolo και UniCredit, έχουν έκθεση σε χρέος του ιταλικού δημοσίου που υπερβαίνει τις προβλέψεις τους έναντι ζημίας. Παράλληλα, ο κ. Γκιρσέντ τόνισε πως «όταν οξύνεται η κατάσταση στις αγορές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ξανά αυτός ο φαύλος κύκλος». Ο ίδιος κάλεσε την Ευρωζώνη να σκεφτεί το πρόβλημα της υπερβολικής συγκέντρωσης κρατικού χρέους στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, υιοθετώντας, έτσι, έμμεσα τη γερμανική θέση επί του θέματος.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, έχει επανειλημμένως καλέσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας να επιβάλει όρια στον όγκο των κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες. Ο προβληματισμός γι’ αυτόν τον σφικτό εναγκαλισμό ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στον τραπεζικό τομέα επανέρχεται από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ιταλίας ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ντι Μάιο και Σαλβίνι με ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό. Ακολούθησαν μαζικές πωλήσεις των ιταλικών ομολόγων καθώς αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για τους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες. Τα κρατικά ομόλογα έχουν επανειλημμένως αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλή, όπως συνέβη στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία το καλοκαίρι. Η πτώση των τιμών των ομολόγων και η συνεπακόλουθη εκτίναξη των αποδόσεών τους αναγκάζουν τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους και συχνά να μειώσουν τον δανεισμό και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα, έτσι, είναι να υπονομεύεται περαιτέρω η οικονομία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X