ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΚΤ: Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων είναι η συνεχώς επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Money Review

Ουσιαστικά, η Κριστίν Λαγκάρντ «έκανε την αρχή». Με την φράση της «θα ξέρουμε περισσότερα για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο», θέλει να βεβαιωθεί για το εάν ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα μετριαστεί αρκετά ώστε να διαβεβαιώσει τους σκληροπυρηνικούς συναδέλφους της ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να αναζωπυρωθεί.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάστηκε στο 4,46% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 από το ρεκόρ του 4,69% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αν και αρκετά πιο πάνω από ένα επίπεδο που συνάδει με το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως στις 23 Μαίου, ούτως ώστε η ΕΚΤ να κάνει την κίνηση στις 6 Ιουνίου.

Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,6% από 0,8% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο η ΕΚΤ, ενώ αντίθετα η αμερικανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 2,5%

Η προοπτική αυτή έκανε τους traders να προεξοφλήσουν ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων θα υποχωρήσει στο 3,75% τον Ιούνιο από το σημερινό επίπεδο ρεκόρ του 4% και στο 3,5% έως το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων. Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 15% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων είναι η συνεχώς επιβραδυνόμενη οικονομία της. Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,6% από 0,8% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο η ΕΚΤ, ενώ αντίθετα η αμερικανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 2,5%, γεγονός που δικαιολογεί την άποψη ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε να περιμένει κι άλλο χρόνο προτού προχωρήσει σε μείωση.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο τοξικός πληθωρισμός έχει τιθασσευθεί σε σημείο που τους επιτρέπει να αρχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων – καθιστώντας πιο φθηνό το δανεισμό για καταναλωτές και επιχειρήσεις, όπως επίσης και τις δαπάνες και τις επενδύσεις – ούτως ώστε να αποφευχθεί μία οικονομική επιβράδυνση που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών.

Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικών στην Pictet Wealth Management, θεωρεί ότι η ΕΚΤ έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο εκείνο που θα αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη για να κάνει κίνηση. Ωστόσο, πέρα από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως η ισχυρή αγορά εργασίας καθώς το ποσοστό ανεργίας στο 6,4% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999.

Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή έχουν κολήσει σε ένα πλαίσιο μεταξύ 2% και 3% εδώ και πέντε μήνες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι το τελευταίο μίλι ενδεχομένως να είναι και το πιο δύσκολο. Και ενώ οι αυξήσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας που τροφοδότησαν τα μέγιστα τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί, ο πληθωρισμός έχει τώρα επεκταθεί στον κλάδο υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τα πάντα, από εισιτήρια κινηματογράφου και καθαρισμό γραφείων έως δίδακτρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πέραν όμως από τον χρόνο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων, η επόμενη ερώτηση είναι σε πόσο βαθμό και πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια η ΕΚΤ; Με τον πληθωρισμό να πιάνει το στόχο στα τέλη του 2025 και με την οικονομία να επιστρέφει στη δυναμική της το 2025, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με την ΙNG. Όσο γρήγορα και απότομα αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, τόσο συγκρατημένα και σταδιακά θα τα μειώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση