ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αργυρώ Προκοπίου: Το κύριο πρόβλημα ήταν τα ΜΕΔ

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η πρώην Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τρεις καταθέσεις συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Από τις 9.00 το πρωί, βρέθηκαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, η πρώην Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου και ο πρώην Α΄Λειτουργού της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Ελέγχου Συνεργατικών Εταιρειών Δώρος Κακουλλή

11.30 Τέλος ακροάσεων

11.20 Ο μάρτυρας ήταν ένας από τους πέντε Κύπριους εκπρόσωπους στη Συντονιστική Ομάδα που υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών αναγκών. Ο ίδιος αξιολογεί ως αυστηρό το ποσό που αποφασίσθηκε από την PIMCO στο βασικό σενάριο για τον Συνεργατισμό.

11.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Δώρος Κακουλλής, πρώην Α΄ Λειτουργός Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Ελέγχου Συνεργατικών Εταιριών, ο οποίος καλέστηκε στην Επιτροπή για τα όσα γνωρίζει σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού της PIMCO και για τα κεφάλαια που χρειαζόντουσαν στον Συνεργατισμό.

11.05 Η απουσία μηχανισμού παρακολούθησης των ΜΕΔ ήταν η εμπειρία της μάρτυρας κατά την εμπλοκή της με τα του Συνεργατισμού.

11.00 Με την αύξηση του χρόνου ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, εξηγεί η μάρτυρας, μειώνεται και η αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ΜΕΔ. Για τη μάρτυρα ένας επιπλέον λόγος της κατάρρευσης της ΣΚΤ ήταν το είδος και η σύνθεση του πελατολογίου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η μεγάλη πλειοψηφία, αναφέρει, ήταν στεγαστικά και μικρά δάνεια

10.50 Ζητείται από τη μάρτυρα να εκφράσει άποψη για τα αίτια κατάρρευσης της ΣΚΤ. Εκροές καταθέσεων, δεν υπήρχε νομοθεσία για εκποιήσεις. Όταν εμφανίσθηκαν οι εκροές καταθέσεων προσθέτει η μάρτυρας πολλοί δανειολήπτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Όμως το κύριο πρόβλημα ήταν τα ΜΕΔ.

10.45 Το 1,5 δισ. ευρώ του κράτους προς τη ΣΚΤ επιβεβαιώθηκε, αργότερα, από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) πως ήταν ικανοποιητικό ποσό, ανάφερε η μάρτυρας στο καταληκτικό σημείο των όσων είπε για τον τρόπο που οι κυπριακές τράπεζες τέθηκαν υπό την εποπτεία του (SSM).

10.40 Από τον έλεγχο της PIMCO, όπως αναφέρει η μάρτυρας, προέκυψε αρχικά το 1,405 δισ. ευρώ και στη συνέχεια προστέθηκε και το μαξιλαράκι των 85 εκατ. ευρώ ποσό που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

10.35 Η μάρτυρας όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, είχε κάποια ανάμιξη με τα μνημόνια για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και με την παραχώρηση του 1,5 δισ. ευρώ από το κράτος στη ΣΚΤ. Η κα Προκοπίου εξηγεί στην Επιτροπή για το έργο που επιτέλεσε την περίοδο ελέγχου των τραπεζών από την Τρόικα. Ο έλεγχος όπως αναφέρει έγινε από ανεξάρτητο φορέα την PIMCO και η έλεγχος αφορούσε:
-Την Τράπεζα Κύπρου
-Την Λαϊκή Τράπεζα
-Την Ελληνική Τράπεζα
-Την ALPHA Bank
-Την Eurobank
-Την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα (δειγματοληπτικός έλεγχος από τα 93 σε 15 ΣΠΙ)
-Το Ταμιευτήριο Λεμεσού

10.30 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Αργυρώ Προκοπίου, πρώην Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας. Η μάρτυρας από το 1980 έως και τέλος του 2017 εργαζόταν στην Κεντρική Τράπεζα με αρκετά χρόνια στο Τμήμα Εποπτείας.

09.50 Ο Γιώργος Γεωργίου, μέλος της Επιτροπής, διερωτάται γιατί η κρατική πλευρά αγνοούσε τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων. «Μπορεί να είμαστε ενοχλητικός θεσμός» απαντά ο μάρτυρας. Σε άλλες περιπτώσεις συμπληρώνει «είχαμε καλή συνεργασία αλλά στο θέμα των μετοχών μας άφησαν απ’ έξω».

09.40 Ο πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει την έκπληξή του για τα όσα είπε ο μάρτυρας περί γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μη ένστασης στο θέμα της παραχώρησης. Ο κ. Αρέστη επικαλείται μαρτυρίες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Οργανισμός (SSM) είχε διαφορετική στάση του όλο ζήτημα.

 

09.30 Οι απόψεις που εκφράσθηκαν δεν μπορούσαν να αναιρέσουν τις δεσμεύσεις του 2014, υποστηρίζει ο μάρτυρας. Ο κ. Θεοφάνους αναφέρει ότι το ΥΠΟΙΚ δεν του παρέδωσε την όποια αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. «Αυτό αποτελεί παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων. Στην απαντητική επιστολή του ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρει ο κ. Θεοφάνους, υποστηριζόταν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ενημερωθεί σχετικά για την πρόθεση παραχώρησης δωρεάν μετοχών.

09.25 Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων επικαλείται τις πρόνοιες του σχετικού νόμου που δίνει το δικαίωμα, όπως υποστηρίζει, στην υπηρεσία του εάν υπάρξει παραβίαση να ξεκινήσει έρευνα. Μάλιστα όπως τονίζει, απέστειλε σχετική επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ. Στην απάντηση που έλαβε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ανάφερε πως στην απόφαση για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών λήφθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις της Δημοκρατίας και της ΣΚΤ. Στην επιστολή ο μάρτυρας υποστηρίζει πως το ΥΠΟΙΚ δεν θεωρούσε την δωρεάν παραχώρηση του 25% ως κρατική ενίσχυση.

09.20 O κ. Θεοφάνους σημειώνει ότι στις 29 Μαΐου 2017 έγινε γνωστή η πρόταση για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών και η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκε στις 31 Μαΐου 2017. Η δωρεάν παραχώρηση σε ποσοστό 25% ήταν σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί το 2014 με την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ.

09.10 Για το συγκεκριμένο θέμα η γνωμάτευση ανήκει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμείς απλά έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί αναφέρει ο μάρτυρας. Υπάρχει νομική δέσμευση σημειώνει ο κ. Θεοφάνους πως ανάλογα ζητήματα πριν πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε τουλάχιστον να μας είχαν ενημερώσει συμπληρώνει.

09.05 Ο κ. Θεοφάνους εξηγεί στην Επιτροπή το πλαίσιο δράσης της Υπηρεσίας του. Στο πνεύμα αυτό λέει πως θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών. «Εγώ το είδα στις εφημερίδες».

09.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Θεοφάνης Θεοφάνους. Ο μάρτυρας από το 2015 είναι Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πληροφορεί το μάρτυρα ότι η παρουσία του αφορά την πρόθεση του κύριου μετόχου της ΣΚΤ για παραχώρηση δωρεάν μετοχών. Ο κ. Θεοφάνους ερωτηθείς απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο ρωτήθηκε προηγουμένως για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση