ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Επιβεβαιώνουν επιστολή διαψεύδουν σχέση με Πλατή

Μιλώντας στην «Κ» ο Δ.Ταξιτάρης αν και Γεν.Διευθυντής της MAP S.Platis, δηλώνει πως ο Πλατής δεν έχει σχέση με την εν λόγω επιστολή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε κουβάρι που δεν ξετυλίγεται εύκολα εξελίχθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με το Συνεργατισμό, τη φημολογία μηνών για πιθανή αποτυχία του, τη φερόμενη εμπλοκή του Στέλιου Πλατή σε αυτή τη φημολογία, αλλά και της επιστολής που βγήκε στη δημοσιότητα και η εταιρεία Symmetria F.S που παροτρύνει ημικρατικό οργανισμό να αποκλείσει τη ΣΚΤ και να μεταφέρει τις καταθέσεις του εκτός Τράπεζας.

Θέλοντας να δώσει μια εξήγηση σε όλα τα παραπάνω ο Γενικός Διευθυντής της MAP S.Platis, αλλά και ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Symmetria FS Ltd, Δημήτρης Ταξιτάρης, επιβεβαίωσε μεν πως η επίμαχη επιστολή πράγματι έχει σταλεί από την Symmetria, αλλά δήλωσε παράλληλα πως δεν υπάρχει κάτι το οποίο είναι κρυφό ή πρέπει να μείνει σε όλη την εξέλιξη των πραγμάτων.

Τόνισε πως η Symmetria είναι σύμβουλος Ταμείων γενικώς και όχι μόνο στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες. «Είναι μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από εμένα το 2013 και μεταξύ άλλων η εταιρεία παρέχει συμβουλές για τις καταθέσεις των Ιδρυμάτων σε πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που γίνεται διαχρονικά και σε συνεχή βάση», είπε.

Αναφορικά με την επιστολή στο Ταμείο όπου και το συμβουλεύει να αποσύρει τα χρήματά του από το Συνεργατισμό, δήλωσε «δεν είναι η μόνη επιστολή και υπάρχει μια σειρά εξ’ αυτών που δίδονται διαχρονικά. Μέσα στην επιστολή δεν αναφερόμαστε πουθενά για ενδεχόμενα κουρέματος και άλλα που μας επισυνάπτουν τα Μίντια, εμείς διαβλέπουμε τους κινδύνους που υπάρχουν σε μια τράπεζα σε σχέση με μια άλλη. Όταν έχουμε νωρίς και εγκαίρως ενδείξεις ότι το ρίσκο σε μια τράπεζα είναι μεγαλύτερο από μια άλλη, λαμβάνουμε μέτρα προειδοποίησης, διότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλα ποσά. Όσον αφορά με την περίπτωση του Συνεργατισμού, την ίδια μεθοδολογία ακολουθήσαμε. Υπογραμμίζω. Δεν λέμε σε καμία περίπτωση πως ο Συνεργατισμός θα καταλήξει σε κούρεμα, διότι το πράγμα πήρε διαστάσεις ανεπιθύμητες, οι οποίες αφορούν όλους μας. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Σχετικά με την προτροπή, ο κ. Ταξιτάρης διερωτήθηκε, «το να συμβουλεύσουμε να μειωθούν οι τοποθετήσεις στο Συνεργατισμό τον περασμένο Ιούλιο για παράδειγμα ή τον περασμένο Σεπτέμβριο σημαίνει ότι θα επέλθει κούρεμα στο Συνεργατισμό; Για όνομα του θεού».

Ερωτηθείς για το αν ενισχύεται η θέση για αποτυχία του Συνεργατισμού εν μέσω της επιστολής αυτής, έστω και άθελα της Symmetria, ο κ. Ταξιτάρης σχολίασε «λογοδοτούμε στα Ταμεία τα οποία είναι πελάτες και στα οποία καθηκόντως είμαστε υποχρεωμένοι να αποστέλλουμε συστάσεις γι αυτά τα ζητήματα. Αυτό το κάνουμε με απόλυτα εμπιστευτικό τρόπο και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ευαισθησία έχουμε γι αυτά τα θέματα, διότι αντιλαμβανόμαστε τα ευαίσθητα στοιχεία που προκύπτουν. Τονίζω ότι δεν διαρρεύσαμε εμείς τις επιστολές και λυπούμαστε για τη διαρροή. Δεν απευθυνθήκαμε στο ευρύ κοινό, ή σε οποιονδήποτε δεν είναι πελάτης μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό και ούτε θέλουμε να αποτελέσουμε αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Εμείς παρακολουθούμε και τοποθετούμαστε με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια».

Διαφορετικές εταιρείες

Θέλοντας να εξηγήσει για το προφίλ τηςSymmetria και τη σχέση που φέρεται ότι έχει με την Platis, ο κ. Ταξιτάρης υπογράμμισε ότι είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Symmetria F.S. Ltd., έχει δικό της Διοικητικό Συμβούλιο και είναι ανεξάρτητο ότι ο κ. Ταξιτάρης διατηρεί κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες είναι συνεταιρικές με τον Στέλιο Πλατή. «Στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι από πολλές πολιτικές παρατάξεις και όχι από μία συγκεκριμένη παράταξη. Επίσης, το ότι έχω κάποιες συνεταιριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον κ.Πλατή, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τοποθετούμαι και κομματικά με τον ίδιο. Οι συστάσεις είναι καθαρά σε επαγγελματική βάση και ιδιαίτερα εμπιστευτικές. Αφήνουν εντυπώσεις στον κόσμο που είναι λανθασμένες, έχει πάρει δυσανάλογες διαστάσεις με την πραγματικότητα.», διευκρίνισε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι το εν λόγω Ταμείο προέβη στην οποιαδήποτε απόσυρση χρημάτων από το Συνεργατισμό, δήλωσε πως «εμείς δίνουμε συμβουλές και δεν είναι δεσμευτικές, δηλαδή δεν δεσμεύουμε τους πελάτες ή την όποια επιτροπή να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση, δεν είναι οδηγίες, είναι συστάσεις βάσει εκτιμήσεων τις οποίες έχουμε».

Διευθυντής της Platis ο ιδρυτής της εταιρείας που συμβούλευσε

Σε προηγούμενη ενημέρωση ο Στέλιος Πλατής με ανακοίνωση μέσω του Επιτελείου του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές του 2018 αρνήθηκε όποια σχέση υπάρχει μεταξύ της εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων που έχει και των επιστολών προς Ημικρατικούς Οργανισμούς για φυγή κεφαλαίων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα όπως διαμήνυσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η «Κ» έδωσε στη δημοσιότητα μία εκ των φερόμενων ως επιστολών.

Η επιστολή είναι στο επιστολόχαρτο της Symmetria F.S. Ltd., μιας εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Κύπρο, η οποία παροτρύνει στον Ημικρατικό Οργανισμό που απεστάλη «να αποκλείσουν τη ΣΚΤ από την τοποθέτηση οποιωνδήποτε καταθέσεων και τη μεταφορά όλων των υφιστάμενων καταθέσεων εκτός ΣΚΤ μέχρι ή κατάσταση με το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες και τον ενδεχόμενο επενδυτή στη ΣΚΤ να ξεκαθαρίσει».

Μετά από μια απλή έρευνα της «Κ» στο διαδίκτυο, η Symmetria F.S. φερόταν να έχει σχέση με τον Γενικό Διευθυντή της MAP S.Platis κ. Δημήτρη Ταξιτάρη, ο όποιος σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Platis και έπειτα με ενημέρωση με την Κ, είναι ο ιδρυτής της Symmetria F.S. Ltd.

Υπενθυμίζουμε τη σημερινή γραπτή δήλωση του Στέλιου Πλατή:

1. ΟΥΔΕΠΟΤΕ διετέλεσα σύμβουλος σε Ταμείο Προνοίας ή σε Ημικρατικό Οργανισμό.

2. ΟΥΔΕΠΟΤΕ απέστειλα την όποια επιστολή σχετικά με τον Συνεργατισμό.

3. ΟΥΔΕΠΟΤΕ έδωσα την όποια συμβουλή στο όποιο Ταμείο Προνοίας ή σε Ημικρατικό Οργανισμό σε σχέση με τον Συνεργατισμό.

Και αυτό αφορά τόσο εμένα όσο και την ΟΠΟΙΑ εταιρεία στην οποία είμαι μέλος ή/και στην οποία συμμετέχω.

Μπαλάκι η ΣΚΤ

Ο Συνεργατισμός πράγματι έχει γίνει προεκλογικό «μπαλάκι» μεταξύ των υποψηφίων για φημολογία αποτυχίας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του τις δύο τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η ψιθυρολογία για αποτυχία του Συνεργατισμού έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει σύγχυση στους Κύπριους πολίτες, αναφορικά με τις καταθέσεις τους και το μέλλον της Τράπεζας.

Υπογραμμίζεται πως, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σύμφωνα με το "Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων" (ΣΕΚ), ενώ ο Συνεργατισμός πληροί τον δείκτη κεφαλαίων που έχει  ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις ήταν για 14,13% και η Τράπεζα βρίσκεται στο 15,23%. Παράλληλα, η ΣΚΤ έχει δείκτη ρευστότητας  30%.

Διαβάστε εδώ την επιστολή 

ΣΧΟΛΙΑ

Τί σχέση έχει ο Πλατής κύριοι της Καθημερινής, εάν ένας από τους Διευθυντές του έχει εταιρία που έδωσε την εν λόγω συμβουλή;;;;

Όμηρος

Xαιρετίσματα στον Όμηρο! Θα ήταν καλό αν υπολογίσει ότι όλοι που διαβάζουν σχόλια όπως το δικό του έχουν και τον κοινό νου!! Εντάξει κ. Όμηρε!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση