ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:54
 

Ευκολότερες οι απολύσεις στη Γαλλία μετά τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Επιδιώκει την αναθέρμανση της ανάπτυξης μέσω ενός νέου οικονομικού μοντέλου

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι μεταρρυθμίσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εγείρουν πολλά ερωτήματα. Διευκολύνουν τις προσλήψεις αλλά και τις απολύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, προβλέπουν τη λήψη μέτρων για την άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών και την επανακατάρτιση των ανέργων. Ωστόσο, ενώ οι απολύσεις εξακολουθούν να γίνονται μαζικά, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων καθυστερούν να εφαρμοστούν, επισημαίνουν οι New York Times. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας Peugeot-Citroen ανακοίνωσε περικοπές 1.300 θέσεων εργασίας, στην Carrefour θα απολυθούν τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενοι και η Nestle θα μειώσει κατά 400 άτομα το προσωπικό της στη Γαλλία. Ο κ. Μακρόν επιδιώκει την αναθέρμανση της ανάπτυξης μέσω ενός νέου οικονομικού μοντέλου, όπως αυτό που εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες, και προβλέπει ευέλικτες μορφές εργασίας με ασφάλεια (flexicurity).

Υπάρχει, ωστόσο, ανισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των εργοδοτών και στην προστασία των εργαζομένων, και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα πρώτα θα χειροτερέψουν και εν συνεχεία θα βελτιωθούν. Τα συνδικάτα έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνον την ευελιξία και όχι την ασφάλεια», επισημαίνει ο οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού. «Οι επιχειρήσεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εκμεταλλευτούν την ευελιξία και να διευκολύνουν τις απολύσεις».

Η οικονομία άρχισε να αναζωογονείται ύστερα από στασιμότητα πέντε ετών και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα πράγματα αλλάζουν γενικότερα. Το νέο οικονομικό πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο είναι φιλικό στις επιχειρήσεις, λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους επενδυτές. Η Αmazon, για παράδειγμα, ανοίγει νέο κέντρο διανομής στα νότια του Παρισιού εντός του 2018 και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Αλλοι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, οι Facebook και Google, ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που θα υλοποιηθούν στο Παρίσι, αναφέρουν οι New York Times. Η ιαπωνική Τoyota θα ενισχύσει με 300 εκατ. ευρώ τα εργοστάσιά της στη Βόρεια Γαλλία, για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και να δημιουργήσει 700 νέες θέσεις έως το 2020.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ και πλέον σε πρόγραμμα επανακατάρτισης, για να διευκολύνει την επανείσοδο των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων θα γίνει την άνοιξη, για να αποδώσουν όμως καρπούς θα περάσουν αρκετά χρόνια. Οι απολύσεις όμως συνεχίζονται. Παρότι θα δημιουργηθούν σταδιακά νέες θέσεις εργασίας, πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς ανησυχούν, επειδή υποψιάζονται ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια να αποσυρθούν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X