ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«False alarm» η αξιολόγηση από Moody’s την Παρασκευή

Το Μάρτιο τελικά το πρώτο τεστ της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώ στην ατζέντα του οίκου αξιολόγησης Moody’s αναγραφόταν πως την προηγούμενη Παρασκευή θα υπάρξει αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, με βλέψεις εντός να υπάρξει κάποια αναβάθμιση είτε στο μακροπρόθεσμο, είτε στο βραχυπρόθεσμο χρέος, αποδεικνύεται τελικά πως ήταν ένας λανθασμένος συναγερμός (false alarm αγγλιστί). Και ενώ αναμένετο την Παρασκευή το βράδυ –όπως είθισται- η αξιολόγηση, οι σχεδιασμοί του οίκου μάλλον άλλαξαν, όπως είχε καταγράψει η «Οικονομική Κ» την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το παρόν χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση του οίκου Moody’s θα έρθει στις 27 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, και η πρώτη αξιολόγηση που αναμένεται και επιβεβαιώνει και από πλευράς του το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, είναι αυτή του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) στις 16 Μαρτίου για το 2018. Μια αξιολόγηση που είναι και πολύ κρίσιμη, γιατί ενώ ήταν ο πρώτος που έβγαλε εκτός επενδυτικής βαθμίδας την Κύπρο το 2012, από ό,τι φαίνεται θα είναι και ο πρώτος Οίκος που θα την θέσει εντός.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα εκδώσει την πρώτη του αξιολόγηση για το 2018 στις 20 Απριλίου και ο Οίκος DBRS στις 25 Μαΐου. Ο S&P θα επαναξιολογήσει το αξιόχρεο της Κύπρου στις 14 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Fitch στις 19 Οκτωβρίου και ο DBRS στις 23 Νοεμβρίου.

Μόνο ένας οίκος την έχει φέρει μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ο Οίκος Standard and Poor’s, με τον αυστηρότερο όμως να είναι ο οίκος Moody’s μαζί με τον DBRS, έχοντάς την τρία βήματα μακριά. Οι Fitch την έχουν δύο σκαλιά μακρύτερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Η αλήθεια είναι πως αν και δεν έχει μεταβεί στην επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος, απολαμβάνει ήδη τρόπον τινά τα οφέλη της, καθώς το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα που έχει εκδώσει, ανερχόταν μόλις στο 1,50% - 1,55% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο ανέβηκε λίγο στο 1,64%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2016, η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν περίπου στο 3,5% - 3,6% , μια περίοδο που αν και η οικονομία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης, δεν είχε έρθει η Κύπρος τόσο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές προχωρούν και σε δικές τους αξιολογήσεις, διότι υπάρχουν εξελίξεις που δεν επισημαίνονται στην «ματιά» των οίκων. Τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία όμως αφήνουν στην άκρη προς στιγμήν τα ομόλογα της Κύπρου, διότι αναζητούν ασφάλεια και όχι υψηλές αποδόσεις, όπως δίνει το γερμανικό ομόλογο για παράδειγμα. Η Κύπρος μπορεί να μην είναι σε επίπεδα Ιρλανδίας που δανείζεται πλέον στο 0,97%, αλλά όπως επισημαίνουν Kύπριοι οικονομολόγοι, το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος είναι πολύ σημαντικό. Και είναι σημαντικό, διότι, όπως εξηγούν, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αφαιρεί χρήματα από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Άρα και το κράτος πληρώνει λιγότερους τόκους με ένα χαμηλό επιτόκιο.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση έγινε από τον οίκο DBRS στις αρχές Δεκεμβρίου, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στο BB χαμηλό, ενώ άλλαξε και το outlook από σταθερό σε θετικό. Επίσης, επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο χρέος του νησιού στο R-4, ενώ εκεί διατήρησε σταθερό το outlook.

Ο οίκος Fitch στα μέσα Νοεμβρίου 2017 αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου, από ΒΒ- σε ΒΒ, ενώ οι προοπτικές του για την κυπριακή οικονομία παρέμειναν σε θετικό outlook. Στο τέλος Απριλίου, ο ίδιος οίκος είχε παρουσιαστεί πιο ουδέτερος στην αξιολόγησή του, αφού την είχε αφήσει στο BB-.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, είχε φανεί αρκετά τολμηρός τον Μάρτιο και είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου στο BB+, φέρνοντάς την «ένα κλικ» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο κράτησε ουδέτερη στάση και την άφησε στο BB+. Το μόνο που άλλαξε τον Σεπτέμβριο στην αξιολόγησή του ήταν ότι το outlook που από σταθερό μετατράπηκε σε θετικό. Στο τέλος Ιουλίου του 2017, ο οίκος Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Κύπρου από το B1 σε Ba3, ενώ επιβεβαίωσε στο NP αξιολόγησή του για το βραχυπρόθεσμο χρέος του νησιού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση