ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ford και Unilever μειώνουν την παραγωγή στη Βενεζουέλα

O υπερπληθωρισμός έχει κλονίσει τα θεμέλια της οικονομίας της Βενεζουέλας

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι πολυεθνικοί όμιλοι στη Βενεζουέλα, όπως η Ford και η Unilever, περιορίζουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Συμπληρώνονται φέτος πέντε χρόνια ύφεσης, ο υπερπληθωρισμός έχει κλονίσει τα θεμέλια της οικονομίας της και έχει περιορίσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά.

Κάποτε η Unilever παρήγε τα πάντα στη Βενεζουέλα, από σαπούνι μέχρι οδοντόκρεμα, πάνες, απορρυπαντικά, παγωτά κ.λπ. Τώρα παράγει ένα και μόνο προϊόν, το παγωτό Tio Rico, σε δύο εργοστάσια. Πρόσφατα έκλεισε ένα τρίτο, το οποίο μέχρι πρότινος ασκούσε την ίδια δραστηριότητα. «Μέχρι πέρυσι στέλναμε στην αγορά 800 κοντέινερ με 1.000 λίτρα παγωτού τον μήνα και σήμερα στέλνουμε 40 κοντέινερ», λέει ένας εργάτης της Unilever. Η δραστική μείωση των παραγόμενων προϊόντων δίνει τη δυνατότητα σε όσες πολυεθνικές απέμειναν, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη μείωση της ζήτησης και στην ενδεχόμενη έξοδό τους από τη χώρα.

Το ίδιο έκαναν μεταξύ πολλών άλλων η Clorox (προϊόντα καθαρισμού) και η Kellogg (δημητριακά). Η Ford έχει ελαττώσει σημαντικά την παραγωγή και πλέον από τον φετινό Ιούλιο επικεντρώνεται σε ένα και μόνο μοντέλο. Η General Motors, η άλλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, που είχε έντονη παρουσία στη Βενεζουέλα, την εγκατέλειψε πέρυσι λόγω δικαστικής διαμάχης που έληξε εις βάρος της. «Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν επενδύουν πια στη Βενεζουέλα», παρατηρεί ο Λουίς Βινσέντε Λεόν, οικονομολόγος και επιχειρηματικός σύμβουλος, ο οποίος είναι διάσημος στη Βενεζουέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X