ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5 έως 8 tcf ΦΑ από τον στόχο «Γλαύκο» ανακοίνωσε η ExxonMobil

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου του τεμαχίου 10, ικανοποίηση σε κυβέρνηση και εταιρεία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Κοίτασμα φυσικού αερίου από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) στον «Γλαύκο» ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Exxonmobil Tristan Aspray. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ΑΟΖ στον στόχο «Γλαύκο». Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα δήλωσε ο υπουργός, κάτι που επανέλαβε και ο αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας.  Οι ανακοινώσεις ήρθαν δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10.

Για τον στόχο «Γλαύκος» ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στήλη ΦΑ 133 μέτρων και βάση των αναλύσεων εκτιμάται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα αρίστης ποιότητας

"Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα. Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται. Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά ΦΑ μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες οπως η ποιότητα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray.

Λακκοτρύπης-Aspray κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε «το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανεις τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες".

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης από την πλευρά του τόνισε πως είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο, πως πρόκεται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα ΦΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφυνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Nωρίτερα αντιπροσωπεία της Exxonmobil είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό. 

 

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ExxonMobil

Θετικές ενδείξεις

Στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το δυναμικό του τεμαχίου 10, οι δυο γεωτρήσεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Από πλευράς εταιρείας αφήνεται ανοιχτό νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις εργασίες, η πρώτη γεώτρηση περιόρισε κάποιους αρχικούς στόχους που υπήρχαν στο 10 και την ίδια ώρα η δεύτερη επιτυχημένη, όπως λέγεται, αναβάθμισε κάποιους άλλους.

Μερικές ώρες πριν τις ανακοινώσεις και τα μηνύματα που καταγράφονταν δικαιολογούσαν χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όλες οι ενδείξεις, μέσω διαρροών, έδειχναν πως στο τεμάχιο 10 έχει εντοπιστεί κοίτασμα το οποίο είναι σε εμπορεύσιμη κατάσταση. Τα ευρήματα των δυο γεωτρήσεων θεωρούνται σημαντικά, όχι μόνο για το μέλλον της ExxonMobil εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ευρύτερα για το ενεργειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Όπως εκτιμάται και σε πολιτικό επίπεδο, η παρουσία της αμερικάνικης εταιρείας στη περιοχή είναι κομβικής σημασίας και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην ΑΟΖ.

Η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος που θα είναι σε εμπορεύσιμη κατάσταση αναμένεται πια να ενισχύσει περισσότερο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες, σε άλλα αδειοδοτημένα τεμάχια. Υπό τις περιστάσεις, θετικά αντιμετωπίζεται η ύπαρξη ενός κοιτάσματος το οποίο σε συνδυασμό με το «Αφροδίτη» καθώς και άλλα που ενδεχομένως εντοπιστούν, να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό δυναμικό τέτοιο που να ενισχύσει το ρόλο της Δημοκρατίας στην περιοχή αλλά και να κάνει εφικτή, την κατασκευή ενός εργοστασίου LNG στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X